ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Lifestyle

Znanstvenici otkrili nevjerojatna svojstva taloga kave

Chill
Autor: Chill 3 min
Podijeli
3 min
Shutterstock

Mogli bismo proizvoditi beton koji je 30 posto jači preradom i dodavanjem pougljenjenog taloga kave u smjesu, otkrili su istraživači u Australiji.

Njihov bi pametan recept mogao riješiti više problema u isto vrijeme.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Svake godine svijet proizvede nevjerojatnih 10 milijardi kilograma otpada od kave. Većina završi na odlagalištima.

“Odlaganje organskog otpada predstavlja ekološki izazov jer emitira velike količine stakleničkih plinova, uključujući metan i ugljični dioksid, koji pridonose klimatskim promjenama”, objasnio je inženjer Rajeev Roychand sa Sveučilišta RMIT.

S rastućim svjetskim građevinskim tržištem, postoji i sve veća potražnja za betonom koji zahtijeva velike resurse, što također uzrokuje još jedan skup izazova za okoliš.

“Vađenje prirodnog pijeska koji je u tijeku diljem svijeta – koji se obično uzima iz riječnih korita i obala – kako bi se zadovoljili brzo rastući zahtjevi građevinske industrije ima veliki utjecaj na okoliš”, rekao je inženjer RMIT-a Jie Li.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Opskrba pijeskom

“Postoje kritični i dugotrajni izazovi u održavanju održive opskrbe pijeskom zbog ograničene prirode resursa i utjecaja eksploatacije pijeska na okoliš. Pristupom kružnog gospodarstva mogli bismo zadržati organski otpad izvan odlagališta i također ga bolje sačuvati naši prirodni resursi poput pijeska.”

Organski proizvodi poput taloga od kave ne mogu se dodati izravno u beton jer oslobađaju kemikalije koje slabe čvrstoću građevinskog materijala. Dakle, koristeći niske razine energije tim je zagrijao “soc” od kave na više od 350 °C uskraćujući joj kisik.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ovaj proces se naziva piroliza. On razgrađuje organske molekule, što rezultira poroznim ugljenom bogatim ugljikom koji se naziva biougljen, koji može stvoriti veze s cementnom matricom i time se ugraditi u nju.

Roychand i kolege također su pokušali pirolizirati talog kave na 500 °C, ali dobivene čestice biougljena nisu bile tako jake.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Istraživači su upozorili da još uvijek moraju procijeniti dugoročnu trajnost svog cementnog proizvoda. Sada rade na testiranju kako se hibrid kava-cement ponaša u ciklusima smrzavanja/odmrzavanja, upijanju vode, abrazijama i mnogim drugim stresorima.

Tim također radi na stvaranju biougljena iz drugih izvora organskog otpada, uključujući drvo, otpad od hrane i poljoprivredni otpad.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali ova uzbudljiva otkrića nude inovativan način da se uvelike smanji količina organskog otpada koji odlazi na odlagalište”, rekla je inženjerka RMIT-a Shannon Kilmartin-Lynch.

“Inspiracija za moje istraživanje, iz domorodačke perspektive, uključuje brigu o zemlji, osiguravanje održivog životnog ciklusa za sve materijale i izbjegavanje odlaska stvari na odlagalište kako bi se smanjio utjecaj na okoliš.”

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Journal of Cleaner Production, piše N1.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Želite li napraviti savršenu francusku salatu, izbjegavajte ovih pet najčešćih pogrešaka

Oznake: kava, talog
Chill 12. rujna 2024. 12. rujna 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Volite Nutellu? Imamo recept za domaću verziju koja je puno zdravija, ali i daleko ukusnija
Novije objavljeno Trebate li šećer u potpunosti zamijeniti medom? Pogledajte što o tome kažu liječnici…
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA