Brojna znanstvena istraživanja pokazuju da bi u svoju svakodnevnu prehranu trebali uvrstiti što veće količine zdravih namirnica.
Ipak, postoji i lista onih s kojima ne bi trebali pretjerivati, upozoravaju nutricionisti, piše B92.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Iako su same po sebi vrlo zdrave, ove namirnice ne bi trebali konzumirati prečesto, jer zbog svoga sastava mogu dovesti do nekih neugodnih nuspojava, a to su:
- kupusnjače (brokula, cvjetača, kelj, kupus),
- namirnice bogate zdravim mastima (avokado, orašasti plodovi, maslinovo ulje),
- voda s limunom,
- voćni jogurt,
- zobene pahuljice,
- riba,
- tamna čokolada,
- namirnice bogate vlaknima (chia sjemenke, bobičasto voće, mahunarke),
- namirnice bogate beta-karotenom (mrkva, batat).
Naime, kako objašnjavaju nutricionisti, prevelika konzumacija kupusnjača mogla bi dovesti do probavnih smetnji, voda s limunom može biti štetna za zubnu caklinu ako se s njom pretjera, namirnice bogate vlaknima dovode do dijareje, nadutosti i plinova, hrana s beta-karotenom može promijeniti boju kože, dok previše zobenih pahuljica može dovesti do zatvora i bolova u trbuhu.
Posebno opasna može da bude pretjerana konzumacija ribe jer, kako objašnjavaju stručnjaci, prevelike količine mogu da dovedu do trovanja živom.