Sa svojim drvenastim okusom i orašastim mirisom, kava od cikorije postaje sve popularniji jutarnji napitak diljem svijeta. Cikorija je cvjetnica iz porodice maslačaka. Odlikuje se čvrstom, dlakavom stabljikom, svjetloljubičastim cvjetovima i listovima koji se obično koriste u salatama.
Kava od cikorije dobiva se prženjem, mljevenjem i kuhanjem korijena biljke cikorije. Ima okus sličan kavi, koji se često opisuje kao blago zemljani i orašast. Iako povijest kave od cikorije nije sasvim jasna, vjeruje se da je nastala 1800-ih u Francuskoj tijekom nestašice kave. Danas se kava od cikorije još uvijek može pronaći u mnogim dijelovima svijeta i često se koristi kao alternativa običnoj kavi bez kofeina.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Korijen cikorije primarni je sastojak kave od cikorije. Sirovi korijen cikorije se melje, peče i kuha u kavi. Iako se količine razlikuju, općenito se preporučuje koristiti oko 2 žlice (11 grama) mljevenog korijena cikorije na 1 šalicu (237 mL) vode.
Korijen cikorije dobar je izvor vlakana koja mogu poboljšati nekoliko aspekata vašeg probavnog zdravlja. Na primjer, može podržati zdravlje vašeg crijevnog mikrobioma, za koji se vjeruje da je snažno povezan sa zdravljem. To je zato što korijen cikorije sadrži vlakna inulina, vrstu prebiotika koji potiče rast korisnih bakterija u crijevima. Nekoliko je studija pokazalo da suplementacija inulinom može povećati koncentraciju određenih sojeva zdravih bakterija u debelom crijevu.
Studije također pokazuju da cikorija može poboljšati rad crijeva i smanjiti zatvor. U jednoj studiji iz 2017. 44 osobe sa zatvorom uzimale su dodatke inulina iz cikorije tijekom 4 tjedna. U usporedbi s placebom, utvrđeno je da povećava učestalost i mekoću stolice, čime se poboljšava zatvor.
Inulin također pomaže u kontroli razine šećera u krvi u studijama na ljudima i životinjama.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
U jednoj studiji štakori s dijabetesom su 8 tjedana primali inulin iz cikorije. Inulin je poboljšao upravljanje šećerom u krvi, što se pripisuje promjeni u metabolizmu ugljikohidrata. Iako su istraživanja o učinku inulina cikorije na šećer u krvi ograničena, nekoliko drugih studija pokazalo je da se može koristiti za šećer u krvi i otpornost na inzulin.
U jednoj maloj studiji, uzimanje 30 grama inulina dnevno tijekom 2 tjedna značajno je smanjilo inzulinsku rezistenciju kod 40 osoba s predijabetesom u usporedbi s placebom.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Međutim, većina dosadašnjih studija bila je usmjerena na inulin, a ne na cikoriju. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo kako kava od cikorije konkretno može utjecati na razinu šećera u krvi i inzulina.
Kava od cikorije može biti i izvrstan način da smanjite unos kofeina. Tipična šalica prave kave sadrži oko 92 mg kofeina, iako ta količina varira ovisno o čimbenicima kao što su vrsta zrna kave koja se koristi, veličina porcije i vrsta pržene kave. Konzumacija velikih količina kofeina povezana je s nuspojavama poput mučnine, tjeskobe, lupanja srca, nemira i nesanice. Korijen cikorije prirodno ne sadrži kofein, pa je izvrsna zamjena za kavu ako želite smanjiti unos kofeina. Neki ljudi dodaju korijen cikorije u vruću vodu kako bi dobili napitak bez kofeina, dok ga drugi umiješaju u malu količinu obične kave kako bi uživali u napitku s manje kofeina.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Iako se kava od cikorije povezuje s nekoliko zdravstvenih prednosti, nije za svakoga. Cikorija može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi, uzrokujući simptome kao što su bol, oticanje i trnci u ustima. Osobe s alergijom na ambroziju ili pelud breze trebale bi izbjegavati cikoriju kako bi spriječile moguće negativne nuspojave.
Sve u svemu, postoji ograničeno istraživanje o potencijalnim zdravstvenim dobrobitima kave od cikorije i nema dokaza koji pokazuju da je zdravija od obične kave. Ipak, ako vam se sviđa njen okus i niste alergični, slobodno ovaj napitak dodajte svojoj prehrani i uživajte, piše Tportal.