Od narezanog crnog kruha do unaprijed pripremljenih obroka i sladoleda, radi se o skupini namirnica nastalih različitim – no često značajnim – razinama industrijske prerade.
Sastojci poput prezervativa, umjetnih sladila i emulgatora nisu uobičajeni u domaćem kuhanju.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Ultra procesuirana hrana je među najprofitabilnijom koju kompanije mogu proizvoditi,” kaže profesorica Marion Nestle, stručnjakinja za politiku hrane i profesorica nutricionizma na Sveučilištu New York.
Naša konzumacija ultra procesuirane hrane u porastu je, a s njom i stope dijabetesa i tumora.
Profesor Tim Spector, profesor epidemiologije na sveučilištu King’s College London, proučava trendove u bolestima.
“U posljednjih 10 godina, dokazi polako rastu da je ultra procesuirana hrana za nas štetna na načine o kojima ranije nismo razmišljali,” rekao je.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Riječ je o čitavom nizu tumora, srčanim bolestima, moždanim udarima, demenciji,” kaže Spector.
U siječnju je objavljena jedna od najtemeljitijih studija ultra procesuirane hrane. U studiji se proučavalo 200.000 odraslih građana Ujedinjenog Kraljevstva, a rezultati su otkrili da povećana konzumacija ultra procesuirane hrane može biti povezana s većim rizikom od raka, pogotovo tumora mozga i jajnika.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Od prošlog mjeseca, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava protiv upotrebe umjetnih sladila, objašnjavajući to potencijalnim rizicima za zdravlje.
Ipak, dokazivanje da konkretni sastojci štete ljudskom zdravlju predstavlja izazov – postoji čitav niz drugih faktora u našim životima koji mogu izazvati ove bolesti, na primjer nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje ili pretjerana konzumacija šećera, piše Metro portal.