ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Zdravlje

Znate li uopće koliko je procesuirana hrana zapravo nezdrava?

Chill native sadržaj
Autor: Chill native sadržaj 2 min
Podijeli
2 min
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Od narezanog crnog kruha do unaprijed pripremljenih obroka i sladoleda, radi se o skupini namirnica nastalih različitim – no često značajnim – razinama industrijske prerade.

Sastojci poput prezervativa, umjetnih sladila i emulgatora nisu uobičajeni u domaćem kuhanju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Ultra procesuirana hrana je među najprofitabilnijom koju kompanije mogu proizvoditi,” kaže profesorica Marion Nestle, stručnjakinja za politiku hrane i profesorica nutricionizma na Sveučilištu New York.

Naša konzumacija ultra procesuirane hrane u porastu je, a s njom i stope dijabetesa i tumora.

Profesor Tim Spector, profesor epidemiologije na sveučilištu King’s College London, proučava trendove u bolestima.

“U posljednjih 10 godina, dokazi polako rastu da je ultra procesuirana hrana za nas štetna na načine o kojima ranije nismo razmišljali,” rekao je.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Riječ je o čitavom nizu tumora, srčanim bolestima, moždanim udarima, demenciji,” kaže Spector.

U siječnju je objavljena jedna od najtemeljitijih studija ultra procesuirane hrane. U studiji se proučavalo 200.000 odraslih građana Ujedinjenog Kraljevstva, a rezultati su otkrili da povećana konzumacija ultra procesuirane hrane može biti povezana s većim rizikom od raka, pogotovo tumora mozga i jajnika.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Od prošlog mjeseca, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava protiv upotrebe umjetnih sladila, objašnjavajući to potencijalnim rizicima za zdravlje.

Ipak, dokazivanje da konkretni sastojci štete ljudskom zdravlju predstavlja izazov – postoji čitav niz drugih faktora u našim životima koji mogu izazvati ove bolesti, na primjer nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje ili pretjerana konzumacija šećera, piše Metro portal.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Banana dnevno može pomoći u smanjenju krvnog tlaka

Ako imate ovu krvnu grupu, veća je šansa da obolite od raka

Imate li problema s anksioznošću? Evo što nikako ne smijete raditi nakon 19 sati

Oznake: fast food, hrana
Izvor / prenosi: Metro portal
Chill native sadržaj 18. lipnja 2023. 7. lipnja 2023.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Pijete li dovoljno magnezija? Ako niste sigurni, evo razloga zašto bi ga trebali piti
Novije objavljeno Gdje vam je mobilni telefon? Evo što napraviti ako ne možete naći ili ste izgubili pametni telefon
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA