Iako podrijetlom iz Jugoistočne Azije, banane rastu u svim tropskim dijelovima svijeta (Južna i Jugoistočna Azija, veći dio Afrike te Srednja i najveći dio Južne Amerike), a najveći uzgajivači i izvoznici banana danas su Kostarika, Meksiko, Ekvador i Brazil.
Tisućama je godina to voće u mnogim kulturama i regijama svijeta bilo osnovna hrana, a zahvaljujući naprednim sustavima rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta, već se dulje vrijeme banana može kupiti na tržnicama diljem svijeta.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“No, usprkos svim dobrim stranama, popularno voće ima i jednu bitnu manu; što zbog niza vanjskih čimbenika vrlo brzo i lako može potamnjeti i prebrzo sazreti, ili pak ne sazreti dovoljno brzo”, rekla je za portal Real Simple nutricionistkinja i školovana kuharica dr. Kristy Del Coro.
“Baš kao i avokado, i banane kao da imaju neki svoj timeline… “.
Kako i gdje čuvati banane
Zato je, dodaje Del Coro, banane posebno važno pravilno skladištiti; kako bismo barem donekle imali kontrolu nad njihovim procesom sazrijevanja i kako bismo ih što dulje održali ukusnima i svježima. “Ovisno o njihovoj zrelosti pri kupnji, banane vani na radnoj površini ili u zdjeli na stolu mogu stajati od dva do šest dana, a ako ih uvijek imate kod kuće, razmislite o kupnji stolnog ili visećeg držača sa kukicom”, savjetuje Del Coro.
Naime vješanje voća, kaže ona, eliminira mogućnost modrica kojima su banane sklone, a koje nastaju i dok su na mjestu, samo zato što ‘leže’ jedna na drugoj. Također, nastojte ih, kao i ostalo voće, držati dalje od izravne sunčeve svjetlosti jer sunčeva toplina može uzrokovati brzo sazrijevanje banana. Kao i mnogim voćkama, hlađenje i zamrzavanje može i bananama produžiti vijek, a ako ipak propadnu prije nego ih stignete pojesti, internet je pun izvrsnih recepata za kruh od banana.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Kako čuvati narezane banane: Narezane banane brzo gube boju pa je najbolje izbjegavati ih rezati dok niste spremni pojesti ih Ipak, ako ih polijete s malo limunova soka, sniziti ćete im pH i odgoditi truljenje. Narezane banane možete u hladnjak spremiti i zamotane u plastičnu foliju ili pak zatvorene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za hranu. Tako spremljene, i narezane mogu ostati svježe tri do četiri dana.
Mogu li se banane čuvati u hladnjaku?
“Apsolutno da, samo imajte na umu da hladna i suha klima bananama usporava proces sazrijevanja, zbog čega se one u trgovinama ne čuvaju u hladnjacima. Drugim riječima, stavite li zelene i nezrele banane u hladnjak, vjerojatno će takve i ostati. Osim toga, prerano stavljanje u hladnjak može banane uništiti i uzrokovati ‘ozljede od hladnoće”.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Na niskim se temperaturama proces sazrijevanja banana usporava ili čak zaustavlja, što će uzrokovati njihov gorak okus.
Mogu li se banane zamrznuti?
“Da, i trebali biste! Zamrznute banane izmiksajte u blenderu i dobit ćete slatku i kremastu bazu smoothieja ili vrstu sladoleda od banane. Samo prije nego što ih zamrznete pričekajte da banane budu potpuno zrele, jer im hladnoća u zamrzivaču zaustavlja proces sazrijevanja. Najbolje ih je prije zamrzavanja oguliti i narezati i po potrebi vaditi smrznute kolutiće banane”, savjetuje nutricionistkinja a prenosi Večernji.