Postoji nekoliko namirnica koje mogu pomoći u održavanju i poboljšanju izgleda zuba te pružiti blistav i bijeli osmijeh. Kozmetički zubar Sean Kutlay ističe da hrana sama po sebi ne može izbijeliti zube, ali može pomoći u održavanju njihovog izgleda.
Jagode su jedna od takvih namirnica koje sadrže jabučnu kiselinu, prirodno sredstvo za izbjeljivanje zuba. Jabučna kiselina također povećava proizvodnju sline, što može pomoći u sprječavanju promjene boje zubi. Međutim, treba paziti da se ne pretjera s konzumacijom jagoda jer kiselina može istrošiti caklinu. Alternativa su lubenice, također bogate jabučnom kiselinom.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ananas sadrži bromelain, enzim koji može razgraditi mrlje na površini zuba. Svježi ananas ima najveći sadržaj bromelaina, dok konzervirani ananas gubi taj enzim tijekom procesa konzerviranja.
Celer je prirodni abraziv koji može ukloniti površinske mrlje na zubima dok ga žvačete. Osim toga, celer je izvor vlakana i vitamina, a sirovi celer i krastavac pomažu u higijeni zuba zbog svojih razina vode.
Soda bikarbona je jedan od najstarijih lijekova za bjelji osmijeh i često se koristi u pastama za zube. Međutim, treba biti oprezan s čestim korištenjem jer može biti abrazivna za zube. Kutlay preporučuje miješanje male količine sode bikarbone s pastom za zube kako bi se posvijetlili zubi.
Mrkve spadaju u “prirodne abrazive” koji mogu pomoći u uklanjanju površinskih mrlja. Žvakanje sirove mrkve masira desni i uklanja naslage i bakterije s zuba. Mrkve također pomažu u jačanju zubne cakline zahvaljujući velikim količinama vitamina. Sličan učinak imaju i jabuke i lisnato povrće.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Mliječni proizvodi, poput sira, jogurta i mlijeka, sadrže kalcij i fosfate koji jačaju caklinu i podržavaju remineralizaciju, što može smanjiti površinske mrlje. Također, mliječni proizvodi se bore protiv karijesa, a mliječna kiselina pomaže u zaštiti zubne cakline.
Ove namirnice, uz redovito održavanje oralne higijene, mogu vam pomoći u očuvanju zdravog i blistavog osmijeha.