Nedavno provedeno istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta William Paterson u New Jerseyju donijelo je iznenađujuće rezultate o najzdravijoj hrani na svijetu.
Među 41 različitom voću i povrću, jedan pobjednik je zasjenio ostale ‘superhrane’ – potočarka!
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Znanstvenici su proučavali gustoću hranjivih tvari u raznim namirnicama te izračunali njihovu hranjivu vrijednost.
Na vrhu ljestvice zdravog izbora našli su se kineski kupus (91,99 bodova), blitva (89,27 bodova), cikla (87,08 bodova) i špinat (86,43 boda), ali nijedna nije nadmašila potočarku koja je osvojila savršenih 100 bodova.
Što čini potočarku tako iznimno zdravom?
Potočarka je prava riznica vitamina, minerala i sekundarnih biljnih tvari. Već 100 grama ove biljke može zadovoljiti većinu dnevnih potreba za vitaminom C, čak i više nego što to čine naranče ili limuni.
Osim toga, potočarka obiluje željezom, kalcijem, kalijem i magnezijem, ključnim sastojcima za izgradnju kostiju i mišića.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Vitamin K prisutan u potočarki pruža zaštitu stanica u mozgu, dok antioksidansi pomažu u zaštiti DNK-a od slobodnih radikala te smanjenju rizika od raka.
Dodatno, njen lagano ljutkasti okus dolazi od eteričnih ulja gorušice, koja ju čine prirodnim sredstvom za suzbijanje kašlja i potiču probavu.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Potočarka također ima detoksikacijski učinak, što ju čini nezaobilaznom u balansiranoj prehrani.
Kako uzgajati potočarku?
Potočarku nije teško uzgojiti. Važno joj je osigurati vlažno tlo, a često raste uz potoke. Sjeme potočarke možete posaditi u posudi za cvijeće i održavati tlo vrlo vlažnim.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ovo iznimno zdravo povrće može uspješno rasti i na najmanjem balkonu, samo ga držite u polusjeni.
Oprez s količinom konzumacije
Iako 100 grama potočarke zadovoljava većinu dnevnih potreba za vitaminom C, preporučuje se umjerena konzumacija.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Prekomjerna konzumacija eteričnih ulja gorušice može iritirati mjehur, bubrege i želudac. Kao prilog, dodatak kruhu ili sastojak salate, potočarka je dobro podnošljiva.
Zapamtite, manje je više, čak i kada je riječ o najzdravijoj hrani na svijetu – potočarki.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Istraživanje znanstvenika otkriva nam nove perspektive o tome što čini hranu zdravom, a potočarka je svakako nezaobilazni izbor za jačanje vašeg imuniteta i unapređenje općeg zdravlja.