Sigurno ste primijetili različite oznake na pakiranjima jaja poput klasa AA, A, B i slično, ali jeste li zapravo upoznati s njihovim značenjem? U nastavku saznajte što se krije iza ovih oznaka te koja vrsta jaja najbolje odgovara vašim potrebama.
Kelly Slentz, viša suradnica i voditeljica marketinga u tvrtki Organic Valley, pojašnjava da se jaja razvrstavaju u različite kategorije na temelju različitih parametara, kao što su težina, kvaliteta ljuske i unutarnja kvaliteta.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Važno je napomenuti da konačna ocjena jaja nema nikakve veze s njihovom veličinom, nutritivnom vrijednošću ili rizikom od salmonele. Ocjena se temelji na unutarnjoj i vanjskoj kvaliteti jaja, uzimajući u obzir i težinu i boju ljuske.
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, kao i većina drugih država, klasificira jaja u tri razreda: AA, A i B. Jaja razreda AA smatraju se najkvalitetnijima, s čvrstim bjelanjcima, besprijekornim žumanjcima i neokrnjenim ljuskama.
Jaja razreda A su slična onima razreda AA, ali imaju nešto nižu unutarnju kvalitetu. S druge strane, jaja razreda B primjetno se razlikuju po prisutnosti mrlja, nepravilnom obliku i veličini te nižoj unutarnjoj kvaliteti.
Važno je napomenuti da jaja razreda B najčešće nisu dostupna u supermarketima, već se češće koriste u komercijalnim proizvodima, poput smrznutih jela ili pakiranih proizvoda koji sadrže jaja kao sastojak.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Sada kada znate razliku između različitih razreda jaja, pitanje je koja vrsta jaja odgovara vašim potrebama? Jaja razreda AA obično su nešto skuplja zbog njihove više kvalitete, ali su i najatraktivnija za jela u kojima je važan vizualni dojam, poput jaja na benediktinski način. Ako ih planirate koristiti za pečenje ili kuhanje, slobodno se odlučite i za jaja razreda A, koja će obaviti posao jednako dobro.