Naravno da bi se svi trebali hraniti što je zdravije moguće, a prema izvještaju The Sun-a, pravilna prehrana ne samo da smanjuje rizik od mnogih bolesti, već jača naš imunitet i podupire razvoj mozga.
A sada, novo istraživanje donosi još jedan ohrabrujući zaključak – uključivanje određenih pet namirnica u svakodnevnu prehranu moglo bi nam pomoći da živimo dulje.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Američki znanstvenici, posvećeni proučavanju ove teme, koristeći detaljne analize, otkrili su kako konzumacija cjelovitih žitarica, voća, povrća bez škroba, orašastih plodova i nezasićenih ulja može značajno smanjiti rizik od određenih smrtonosnih stanja.
“Ova zdrava biljna hrana povezana je s niskim rizikom od kroničnih bolesti poput bolesti srca, raka debelog crijeva, dijabetesa, moždanog udara i općenite smrtnosti,” izjavila je autorica studije, Linh Bui sa Sveučilišta Harvard.
Istraživači su analizirali prehranu i zdravstvene rezultate više od 100 tisuća sudionika tijekom više od tri desetljeća, a rezultati su jasno pokazali kako su oni koji su redovito konzumirali navedene namirnice živjeli dulje te su rjeđe obolijevali od spomenutih bolesti.
Studija je otkrila da su ljudi koji su često konzumirali ove namirnice imali 15 posto manju vjerojatnost umiranja od raka ili srčanih bolesti.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Nadalje, ova skupina izložena je 20 posto manjem riziku od smrti zbog neurodegenerativnih bolesti, kao što je demencija, te 50 posto manjem riziku od smrti od respiratornih bolesti.
S druge strane, oni koji su konzumirali manje hrane biljnog podrijetla i više namirnica poput crvenog mesa ili jaja, imali su veću vjerojatnost da oboljevaju od kroničnih bolesti, pokazala je ova istraživanja.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ova nova spoznaja pojačava već postojeće znanstvene naznake o važnosti uravnotežene i zdrave prehrane.
Konzumiranje ovih pet namirnica, bogatih hranjivim tvarima i antioksidansima, nije samo korisno za dugovječnost, već ima i potencijal da značajno poboljša kvalitetu našeg života.