Nedavno je u jednoj slastičarnici u Zemunu stigla neobična narudžba: 150 kugli sladoleda od ajvara i 150 od sira. Razlog? Vjenčanje. Mladoženja je vjerovao da će ova neobična kombinacija ukusnih kuglica osvježiti tanjure uz šunku, kao predjelo na svečanom stolu.
Ova priča označava samo početak nevjerojatnog putovanja koje nudi slastičarnica pod nazivom “Poslastičarnica” u Zemunu. Ovdje se stvaraju redovi čekanja za okuse koji ne samo da nisu uobičajeni, već se teško mogu pronaći bilo gdje drugdje. Gelato od šljivovice, bijelog vina, drenjine i suhe šljive, te onaj s okusom štrudle od maka samo su neki od njih.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Osim ekscentričnih okusa, sladoledi ove poslastičarnice sadrže najkvalitetnije pistacije iz Italije, lješnjake iz Piedmonta te srpsko autohtono voće poput malina i kupina.
Veroljub Šobić, vlasnik ove poslastičarnice, svojim vještim rukama i strašću za gelato zanatom već 30 godina stvara prave poslastice. No, priča ove slastičarnice nije krenula glatko. Početkom devedesetih, usred rata i hiperinflacije, Veroljub i njegova supruga, koji su tada bili filolog i diplomirani politolog, pronašli su se u svijetu sladoleda.
“Zarađivali smo izradom sladoleda, iako o tome nismo imali pojma”, prisjeća se Veroljub. Unatoč izazovima, Veroljub je odlučio pronaći pravi put u svijetu sladoleda. Put ga je doveo do majstora sladoleda iz Italije koji ga je naučio tajnama zanata.
Svoje znanje je dalje razvijao i usavršavao, eksperimentirajući s okusima i sastojcima. Danas njegova poslastičarnica nudi sladoled bez boja, aroma i pojačivača okusa. Iako sladoled bez šećera nije moguć, Veroljub se trudi da njegovi sladoledi budu na donjoj granici sadržaja šećera i da koristi prirodne šećere poput glukoze i fruktoze.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Veroljubova strast prema gelatu i predanost stvaranju pravog sladoleda vidljiva je u svakoj kugli koju poslužuje. Iako je suočen s izazovima i ograničenjima industrije, njegova misija ostaje nepromijenjena – vratiti dostojanstvo sladoledu.
Unatoč primamljivim ponudama za širenje posla ili promjenu formata, Veroljub ostaje vjeran svojoj radionici u Zemunu. Za njega sladoled je više od posla – to je druženje, emocija, dijeljenje ljubavi. Poslastičarnica nije samo radnja, već mjesto gdje se stvaraju uspomene i trenuci sreće. I dok mnoge stvari idu prema masovnoj proizvodnji i profitu, Veroljub ostaje vjeran svojoj viziji i umjetnosti stvaranja pravog, autentičnog sladoleda.