Hamburger je omiljeno jelo mnogih ljudi diljem svijeta. No, kako napraviti savršen hamburger? Stručnjaci dijele svoje savjete i trikove koji će vam pomoći da napravite hamburger koji će oduševiti vaše nepce.
Jednostavnost je ključna
Oliver Marlowe, vlasnik i glavni kuhar tvrtke Lunar Pub Co u Londonu, tvrdi da je ključ najboljeg hamburgera da stvari budu jednostavne.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Prvi, uložite u dobru lepinju ili, još bolje, napravite vlastitu. Međutim, najvažnije je koristiti mješavinu izvrsnog goveđeg mljevenog mesa (80%) i goveđu mast (20%) za izradu vaših pljeskavica – njima nemojte ništa više dodavati, samo začinite mljeveno meso kao što biste začinili odrezak i bit će super. Pecite pljeskavice tako da su još malo ružičaste u sredini i onda ih stavite na tanjur da odstoje, kao što biste učinili s bilo kojim komadom govedine”, objasnio je.
Sjajni dodaci
Mike Reid, kulinarski direktor u Rare Restaurants, kaže da je sve u nadjevima, a burger ne bi bio potpun bez jedne stvari.
“Po mom mišljenju, burger ne može biti burger bez kiselih krastavaca. Sladak, ali oštar okus savršeno uravnotežuje bogatstvo mesa. Volim koristiti ukiseljene krastavce, ali sam također obožavatelj ukiseljenog luka – možete prepržiti ukiseljeni luk tako da ga narežete na lijepe i debele ploške i karamelizirate u tavi s puno maslaca da dodate potpuno drugačiju dimenziju okusa. I ne zaboravimo na najvažnije – sir”, ispričao je.
Jack Stein, glavni kuhar u restoranima Rick Stein, ima savjet koji “mijenja sve”, tvrdeći da samo trebate dodati nekoliko kapi vode u sir kada ga pečete na roštilju, prije nego što ga pokrijete poklopcem da se peče na pari, jer ćete tako dobiti “savršeno otopljeni sir”.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Savršeno pecivo
Matt Sullivan, izvršni kuhar grupe u Young Pubs, kaže da je kruh najvažniji element hamburgera.
“Kruh treba biti određene slatkoće, a tekstura za žvakanje i meke mrvice trebale bi savršeno funkcionirati zajedno. Provjerite je li temperatura kruha dobra prije nego što sve sastavite – ili ćete završiti s hamburgerom koji ima mokro dno, odnosno donje pecivo”, savjetovao je.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Za bazu, provjerite je li dobro prepečena prije dodavanja izdašne porcije umaka, koji djeluje kao štit koji sprječava sokove iz pljeskavice da unište hamburger. Što se tiče gornjeg peciva, želite da ono bude lagano i prozračno, što se može postići pečenjem na pari. To možete učiniti tako da pecivo stavite na vrh vaših pljeskavica dok se peku na roštilju ili tavi. Dodajte mlaz vode u tavu i stavite poklopac. Ovo stvara malu parnu sobu za hamburger i peče pecivo na pari do savršenstva”, dodao je.
Evo nekoliko dodatnih savjeta za izradu savršenog hamburgera:
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
- Koristite svježe sastojke.
- Ne pretjerujte sa začinima.
- Pecite pljeskavice na jakoj vatri da dobiju hrskavu koricu.
- Ne stavljajte previše dodataka na burger.
- Služite burger odmah, dok je još topao.
Sljedeći ove savjete, možete napraviti savršen hamburger koji će oduševiti sve vaše goste.