ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Kuhanje

Vino je tajni sastojak većine jela s mesom, no vrlo često može i uništiti dobro jelo

Chill
Autor: Chill 2 min
Podijeli
2 min
Shutterstock

Loše vino nije dobro niti u čaši, a niti u tanjuru. Česta je pogreška  dodavanje vina koje nije dobro za piće u jela, no i vino koje se koristi za kuhanje bi trebalo biti kvalitetno.

Naravno, šteta bi bilo „skuhati“ kakvu vrhunsku kapljicu, ali pripazite da ne pokvarite jelo dodavanjem lošeg vina u jelo.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ako vam se kojim slučajem dogodi da ne ispraznite bocu, vino u hladnjaku može stajati tjedan dana za piće, a pogodno je za kuhanje dva tjedna nakon otvaranja.

Što se vino dulje kuha, to će u jelu biti manje alkohola – a ponekad za potpuno uklanjanje alkohola može biti potrebno čak 2,5 sata kuhanja.

Suha bijela i crna vina najčešći su odabir za kuhanje. Koristite li crno vino, odaberite ono u kojem ne dominiraju tanini jer nakon kuhanja mogu jelu dati gorku notu.

I bijela i crna vina možete koristiti za deglaziranje tave, odnosno otapanje finih mesnih sokova koji su se skupili na dnu. Bijela vina će se dobro nadopuniti s kremastim bijelim umacima, laganim rižotima i juhama, a crna će se bolje snaći s crvenim mesom. Bijela vina se češće savjetuje dodati u jela od piletine, morskih plodova i ribe, kao i ona u kojima dominira povrće.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Školjke možete pirjati u mješavini temeljca i vina kako bi dobile fantastičan okus.

Vino koje želite dodati umaku na bazi vrhnja najbolje je najprije zagrijati i kuhati dok se ne reducira za polovicu, a potom dodati vrhnje.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Nekoliko žlica vina dodaje se i u marinade kako bi meso omekšalo i bolje se karameliziralo  tijekom pečenja.

Kuhati se može i sa slatkim vinima koja su sjajna za poširanje voća – ili dodavanje umacima s maslacem za plodove mora. Fortificirana vina, kao što su sherry, marsala ili porto, kuhari nerijetko dodaju desertima, često za mirisne slatke preljeve i umake.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: vino kuhanje
Izvor / prenosi: Pun kufer
Chill 28. listopada 2023. 28. listopada 2023.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Doktori otkrili koliko zapravo treba trajati sex, odgovor će vas sigurno jako iznenaditi
Novije objavljeno Je li jeftinije grijanje paliti – gasiti ili ga ostaviti stalno upaljeno? Evo što o tome kažu stručnjaci
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA