ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Lifestyle

Imamo nekoliko trikova koji će vam pomoći; Evo kako lako oguliti kestene, nar, pečene paprike, krumpir…

Chill
Autor: Chill 5 min
Podijeli
5 min
Photo by Karyna Panchenko on Unsplash
Ovo su posebno istaknuti dijelovi priče
BundevaKuhani krumpirJajaPečene paprikeMangoČešnjakNarKesteniKivi

Ako ste jedni od onih koji optimistično kupe nar, đumbir ili mango pa vam propadnu prije nego što ih se konačno odlučite oguliti i očistiti za jelo – niste jedini.

Na popisu stvari koje su gnjavaža za guljenje su i pečena paprika, kuhani krumpiri, kivi, kuhana jaja i češnjak. Srećom, postoje neki trikovi s kojima možete uštedjeti nešto živaca i vremena.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Bundeva

Gnjavaža s bundevom nije samo u guljenju, nego i rezanju. Ako je trebate samo oguliti, to ćete najlakše postići tako da je prepolovite i ispečete u pećnici.

Kuhani krumpir

Guljenje krumpira može potrajati neko vrijeme, pogotovo ako morate oguliti „tonu“ toga. Kako biste si olakšali posao, nakon što skuhate krumpir uronite ga u ledenu vodu na 5-10 sekundi pa skinite koru prstima.

Jaja

U vruću vodu za kuhanje jaja dodajte čajnu žličicu sode bikarbone. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što pak pomaže opustiti bjelanjke od unutrašnje opne jaja te tako olakšava guljenje. Nakon što stavite sodu bikarbonu u vodu, pustite da se jaje kuha oko 12 minuta. Potom izvadite jaja iz vode, ohladite ih i uživajte u laganom guljenju. Ako kuhano jaje uronite u hladnu vodu s komadićima leda, zaustavit ćete proces daljnje termičke obrade te si dodatno olakšati guljenje.

Pečene paprike

Nakon pečenja paprike prekrijte aluminijskom folijom ili zdjelom kako bi para mogla „učiniti svoje“ i pomogla u odvajanju kožice. Ostavite ih da se ohlade pokrivene i zatim se bacite na guljenje. Paprike možete guliti i u posudi s vodom, a neki kuhari savjetuju da vodu ne bacate nego procijedite i koristite za juhe i umake s aromom dima. Još jedan od načina je da paprike nakon pečenja u pećnici ili na roštilju stavite u papirnatu vrećicu dok su još vruće, zatvorite vrećicu i ostavite da se ohlade. Protrljajte vrećicu i zatim je povlačite preko paprike, kao da je žustro pokušavate obrisati. Držeći papriku u vrećici lagano je povlačite sve dok ne skinete kožu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Mango

Brzo i uspješno čišćenje moguće samo kod zrelog ploda. Kada je mango sazrio? U odgovoru na ovo pitanje ne procjenjujte po boji ploda, jer ona varira od podvrste manga, ali i količine sunca koje je plod dobio. Umjesto toga, radije se oslonite se na njuh i opip. Ne režite mango točno po sredini jer se upravo tamo nalazi plosnata koštica.

Češnjak

Jedan od trikova je i onaj za brzinsko guljenje češnjaka, idealan za situacije kada trebate oguliti cijelu glavicu – i to brzo. Sve što trebate je horizontalno prepoloviti glavicu, staviti je na dasku za rezanje i čvrsto poklopiti širokom i plosnatom oštricom noža. Ljuska češnjaka ostat će u komadu i dovoljno ju je samo odvojiti.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Nar

Da se čisti lako poput mandarine, nar bi zasigurno češće bio u tanjurima i čašama, no, srećom, postoji nekoliko trikova koji će olakšati pripremu. Za svježi sok od nara ne treba vam mikser; od alata je dovoljan nož kojim razrežete nar pa ga razdvojite na kriške u posudi punoj vode. Kako to učiniti, provjerite ovdje. Također, nar možete očistiti i tako da ga najprije rukom zarolate po radnoj površini kako bi se opne opustile. Zatim napunite veliki lonac vodom do polovice. Razrežite nar iznad površine vode pa uronite komade. Razdvojite zrna držeći ruke u loncu. Opne će ostati na površini, a zrna pasti na dno. Pokupite opne s površine i procijedite.

Kesteni

Pitate li se kako savršeno ispeći kestene u pećnici i zatim ih oguliti bez puno muke, za početak ne riskirajte suvišne ozljede tupim noževima i rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna vam je samo jedna duga linija duž cijelog kestena i to napravljena nazubljenim nožem za kruh.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kivi

Dlakava površina kivija može vam zadati glavobolje ako ne znate pravilno očistiti ovo egzotično voće. Zaboravite na nožić, i prihvatite se obične staklene čaše za sok. Dobro ste pročitali, ako u ruci imate zreli zeleni plod, bit će dovoljno prepoloviti kivi. Polovicu kivija postavite uz rub čaše, pa istim ‘izdubite’ voće u jednom odlučnom potezu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: guljenje, kesteni, nar, paprika, savjeti, trikovi
Izvor / prenosi: Pun kufer
Chill 29. listopada 2023. 29. listopada 2023.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Pripadnici ovog horoskopskog znaka imaju najveće šanse dobiti na lotu
Novije objavljeno Vodku osim za piće možete koristiti za razne stvari u kućanstvu, evo nekih od njih…
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA