Kiseli kupus bogat je vitaminom C, koji je važan antioksidans, a također sadrži i mnogo kalcija, kalija, željeza i vitamina B. Fermentacijom kupusa stvara se i vitamin B12, koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla, zato se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.
Kiseli kupus je prirodan izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imunološki sistem. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvijek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Preporučuje se i za snižavanje lošeg kolesterola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja.
Kiseli kupus je siromašan kalorijama, sadrži tek 25 kalorija na 100 grama, zbog čega je idealna namirnica za dijetu.
Također je dobar i za slabokrvne osobe jer je bogat mineralnim solima, vitaminima i klorofilom.
Osobama koje pate od visokog krvnog tlaka savjetuje se da ne unose više od jedne porcije na dan jer je fermentirani kupus pun natrija, piše Metro portal.