ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Zdravlje

Ako volite jesti lubenicu, neke stvari bi trebali znati oko njenih sjemenki

Chill
Autor: Chill 2 min
Podijeli
2 min
Photo by Floh Keitgen on Unsplash

Postoje mnogi mitovi oko konzumacije sjemenki lubenice. Negdje se ističe da su bijele sjemenke sigurnije od crnih, no zapravo ne postoji opravdani razlog za izbjegavanje bilo koje vrste.

Konzumirajući sjemenku lubenice, trebali biste biti u potpunosti u redu. Zapravo, mogli biste ostvariti neke zdravstvene prednosti. Autor knjige “Up Your Veggies: Flexitarian Recipes for the Whole Family”, Toby Amidor, objasnio je razliku između bijelih i crnih sjemenki.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Bijele sjemenke u lubenici zapravo su prazne ovojnice sjemena gdje sjeme nije u potpunosti sazrelo, ali možete ih jesti. Crne sjemenke u običnoj lubenici su zrele, plodne sjemenke koje bi mogle niknuti u biljku lubenice ako ih posadite. Sigurne su za jelo i proći će kroz vaše tijelo jer je riječ o netopivim vlaknima”, rekao je Amidor.

Važno je istaknuti da je za većinu ljudi savršeno sigurno i zdravo progutati bilo koju vrstu sjemenki lubenice. Sjemenke lubenice prirodni su izvori mnogih hranjivih tvari, uključujući magnezij, željezo, folat i niacin. Osim toga, izvor su i dobrih masti takozvanih mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina.

Od ovih sjemenki se može napraviti i maslac ili brašno, a mogu se ispeći te koristiti u raznim jelima kao što su salate ili za posipanje peciva.

No, Toby Amidor upozorava da konzumacija sjemenki lubenice može dovesti do zatvora ili gastrointestinalne nelagode za one s osjetljivim probavnim sistemom. Previše sjemenki može vašem tijelu dati veliki poticaj vlaknima, što može dovesti do problema s probavom ako vaše tijelo nije naviklo na njih. Međutim, ne postoje podaci koji upućuju na gornju sigurnu granicu konzumacije sjemenki lubenice.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Pored sjemenki lubenice bez straha od posljedica, možete konzumirati i sjemenke krastavaca, nara, zmajevog voća. S druge strane, poželjno je da izbjegavate koštice trešanja, jabuka i marelica.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: lubenica, špice
Chill 6. svibnja 2024. 6. svibnja 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Ostatke hrane ne možete vječno držati u hladnjaku, evo koji je maksimalni rok da budu jestivi
Novije objavljeno Imamo “sirotinjsko” jelo za svaki dan u tjednu i situacije kada doma nemate ništa
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA