Uključivanje zdravih masti, kao što su nezasićene masti, nešto je što dugoročno može pomoći u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti.
Nutricionistice Alisa Smolen i Courtney Vickery avokado su izdvojile kao najbolji izvor zdravih masnoća.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Dodavanje avokada u vašu prehranu jednostavan je i lak način za poboljšanje zdravlja srca”, ističe Alisa Smolen.
Dijetetičari su otkrili nekoliko razloga zašto bismo ga trebali češće uključivati u prehranu.
Dobar izvor zdravih masti
Avokado sadrži i zasićene i nezasićene masti, no 75 posto masnoća u njima je nezasićeno, što ga čini izvrsnim izborom za zdravlje srca, prenosi Eating Well.
Nezasićene masti su neke od najzdravijih vrsta masti za zdravlje srca.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Neka istraživanja sugeriraju da nezasićene masti u avokadu, posebice oleinska kiselina, mogu biti korisne kada želimo poboljšati disfunkciju endotela, odnosno sposobnost krvnih žila da pomiču krv kroz tijelo”, kaže Vickery.
Nezasićene masti u avokadu daju mu kremastu teksturu i ugodan okus u ustima. Ove zdrave masnoće također su uvelike odgovorne za to što je avokado tako hranjiva namirnica.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Pomažu u snižavanju razine kolesterola
Nezasićene masti, u kombinaciji s vlaknima, mogu pomoći u povećanju dobrog kolesterola i smanjenju razine lošeg kolesterola, izvještava Eating Well.
“Avokado je bogat vlaknima, za koja je poznato da pomažu u povećanju HDL-a ili dobrog kolesterola. “Želimo da se razine HDL-a povećaju, a razine LDL-a smanje kako bismo spriječili kardiovaskularne bolesti”, objašnjava Courtney Vickery.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Mogu pomoći u smanjenju upale i triglicerida
Zdrave masti u avokadu također mogu pomoći u smanjenju upale, zahvaljujući protuupalnim mastima i omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline su vrsta višestruko nezasićenih masnih kiselina koje mogu smanjiti upalu i visoke razine triglicerida.
Odabir zdrave hrane, poput avokada, koji sadrži zdrave masnoće, te voća, povrća i cjelovitih žitarica, može pomoći u smanjenju upale i smanjenju rizika od srčanih bolesti, prenosi N1.