ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Kuhanje

Znate li kako se čiste dagnje, koliko se kuhaju i kako biti siguran da su ispravne za jelo?

Chill
Autor: Chill 6 min
Podijeli
6 min
Image by sohyae0 from Pixabay
Ovo su posebno istaknuti dijelovi priče
Gdje žive dagnjeNutritivne vrijednosti dagnjiKoliko se kuhaju smrznute dagnje?Koliko dugo se kuhaju svježe dagnje?Kako očistiti dagnje?Pregledajte dagnjeIsperite dagnjeOribajte školjkeObradite dagnjeNamočite dagnjeKako prepoznati pokvarene dagnje

Dagnje nisu samo ukusne nego su i jako zdrave. Bogate su visokokvalitetnim proteinima, doprinose izgradnji i obnovi tkiva, što ih čini odličnim izborom za sve koji žele održavati zdravu prehranu.

Ljuštura dagnje sastoji se od dva dijela: gornjeg i donjeg oklopa. Gornja ljuska je obično ravnija i glatka, dok je donja ljuska dublja i zakrivljenija.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Svježe dagnje trebaju imati sjajnu, tamnoplavu ili crnu ljušturu, a na njima mogu biti pričvršćene alge ili školjke, što je dobar znak da su svježe.

Gdje žive dagnje

Dagnje se uglavnom zadržavaju na jednom mjestu, hraneći se planktonom koji filtriraju iz vode. Ponekad konzumiraju bakterije i toksine, što ih čini potencijalno opasnima za konzumaciju.

Kuhanje uništava većinu kontaminanata, ali neki mogu ostati.

Dagnje žive u grozdovima na pješčanim sprudovima, podvodnim liticama, stupovima ili vise povezane finim nitima. Samonikle dagnje se nalaze na mnogim mjestima uz obalu pa ih se tako, primjerice, može pronaći u Novigradskom moru, Šibenskom zaljevu i kanalu, Malostonskom, Pulskom zaljevu i Limskom kanalu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Nutritivne vrijednosti dagnji

Dagnje su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i mozga. Nutritivno su bogate, pune su proteina, vitamina i minerala.

Sadrže značajne količine vitamina B12, željeza i cinka, koji igraju ključnu ulogu u održavanju energije, jačanju imunosnog sustava i podržavanju zdravlja krvi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Dagnje sadrže mnoge vitamine i minerale, uključujući: željezo, vitamin C, vitamin A, kalcij

Koliko se kuhaju smrznute dagnje?

Ako su još uvijek u ljusci, možete ih kuhati na pari u loncu napunjenom vodom ili vinom pet do sedam minuta ili dok se ljušture dagnji ne otvore. Možete ih i pirjati na ulju ili maslacu na jakoj vatri.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ako pripremate smrznute dagnje, samo stavite školjke u plitku posudu, dodajte 50 ml vruće vode i kuhajte na visokoj temperaturi četiri do pet minuta. Provjerite jesu li potpuno kuhane prije nego što ih odmrznete.

Dagnje treba kuhati pet do sedam minuta. Dodajte ih u lonac i pokrijte poklopcem. Održavajte visoku temperaturu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kuhanje će trajati pet do sedam minuta ovisno o jačini topline, količini tekućine koju koristite i količini dagnji. Kad para izađe ispod poklopca lonca, nakon 15 sekundi će biti gotove.

Koliko dugo se kuhaju svježe dagnje?

Kuhanje na pari klasičan je i jednostavan način kuhanja dagnji kako bi se očuvao prirodni okus. Ne morate ih miješati, samo ih brzo poklopite i pustite da se kuhaju na pari.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Dodajte dovoljno tekućine za stvaranje pare, poput vode, juhe ili bijelog vina. Čim se školjke otvore, potrebno ih je kuhati samo tri do pet minuta. Maknite poklopac i lonac s vatre.

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kako očistiti dagnje?

Prvo i najvažnije, uvijek kupujte svježe dagnje i pripremajte ih isti dan. Dagnje se brzo kvare i ne želite riskirati svoje zdravlje.

Pregledajte dagnje

Prije nego počnete čistiti školjke, važno ih je pregledati. Potražite dagnje s razbijenim školjkama ili one koje su otvorene. Riješite se svih dagnje koje ne prođu ovaj test jer nisu sigurne za jelo.

Isperite dagnje

Isperite dagnje pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu ili ostatke. To će također pomoći da se ukloni višak soli ili pijeska koji bi mogli biti na školjkama.

Oribajte školjke

Upotrijebite čvrstu četku za ribanje ljušture dagnji, obraćajući posebnu pozornost na školjke ili druge ostatke koji bi se mogli zalijepiti za njih. To će pomoći u uklanjanju prljavštine ili nečistoća koje se mogu nalaziti na školjkama. Upotrijebite nož za uparivanje kako biste uklonili tvrdokorne parazite.

Obradite dagnje

Neke dagnje mogu imati vlaknasti dio pričvršćen za školjku, što je u biti nakupina niti koje pomažu dagnji da se pričvrsti za stijene ili druge površine.

Da biste je uklonili, upotrijebite čistu krpu tako što ćete je čvrsto uhvatiti i nježno povući prema kraju školjke. Obavezno uklonite taj dio prije kuhanja dagnji.

Namočite dagnje

Dagnje namočite u hladnoj posoljenoj vodi oko 20 minuta. To će pomoći u uklanjanju pijeska ili šljunka koji se mogu nalaziti unutar dagnji.

Da biste to učinili, pomiješajte 1/4 šalice morske soli s četiri šalice hladne vode u velikoj zdjeli. Dodajte dagnje i ostavite da se namaču 20 minuta. Nakon namakanja, dagnje ponovno isperite pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili višak soli.

Kako prepoznati pokvarene dagnje

Jedan od najuočljivijih znakova da su dagnje pokvarene je jak, neugodan miris. Svježe dagnje trebale bi imati blag, morski miris.

Provjerite i njihov izgled. Trebaju imati dobro zatvorene ljuske, ali ako su otvorene ili imaju razbijene ljuske, to je znak da nisu svježe. Osim toga, treba izbjegavati školjke koje su sluzave ili im se promijenila boja.

Također provjerite ima li pukotina ili krhotina na školjkama. Dagnje s oštećenim ljušturama vjerojatnije će se pokvariti, a mogu biti i leglo bakterija.

Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, najbolje je odmah baciti dagnje. Konzumiranje pokvarenih može dovesti do trovanja hranom i drugih zdravstvenih rizika, prenosi N1.

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: dagnje
Chill 2. kolovoza 2024. 2. kolovoza 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Slanutak je iznimno zdrava i korisna za vaš organizam, no na jednu stvar morate pripaziti
Novije objavljeno Brojnim korisnicima nepovratno obrisani storyji s Instagrama, doznajemo što se događa
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA