Voljeli ih ili mrzili, vjerojatno imate hrpu plastičnih posuda za pohranu hrane negdje u svojoj kuhinji.
Te posude su beskrajno korisne za spremanje ostataka hrane ili držanje svježe opranog povrća dok ne budete spremni za kuhanje; ali plastične posude također mogu pridonijeti beskrajnom neredu u vašoj kuhinji, a da ne spominjemo činjenicu da imaju stvarni rok trajanja.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
No, kako znati kada je vašima došao kraj i kada ih trebate zamijeniti?
Često se procjenjuje da plastične posude za pohranu hrane traju između pet i deset godina, što ih čini prilično dobrom investicijom s obzirom na njihovu nisku cijenu.
Ako se ne možete sjetiti koliko je stara vaša posuda ili odakle ste je dobili, vjerojatno je u vašem najboljem interesu da je se riješite.
Osim općeg propadanja koje plastika doživljava nakon što se koristi, pere u perilici posuđa ili redovito grije u mikrovalnoj pećnici, starije posude proizvedene od Tupperwarea i konkurenata sadržavale su Bisfenol A (BPA).
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ova kemikalija, povezana s brojnim zdravstvenim problemima, povučena je iz upotrebe u mnogim plastičnim posudama.
Osim rizika od BPA, plastične posude vaše bake možda čak sadrže olovo, živu ili druge toksične spojeve.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Starije plastične posude s vremenom se mogu početi raspadati, što ih čini manje sigurnima za upotrebu nego što su bile u vrijeme kupnje.
Drugi znakovi da biste trebali baciti svoju posudu uključuju vidljivo trošenje, poput ogrebotina ili mrlja od prethodnih obroka koje ste unutra pohranili (to uključuje i plastične posude za jednokratnu upotrebu iz dostave, koje se često ponovno koriste).
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Prisutnost neugodnih mirisa također je znak za uzbunu koji može ukazivati na postojanje bakterija. Osim toga, plastične posude koje su se izobličile ili deformirale u perilici posuđa ili mikrovalnoj pećnici trebale bi odmah biti bačene u reciklažu, prenosi N1.