Mnogi liječnici upozoravaju da sjemenke lubenice nisu dobre za zdravlje, pogotovo ako ste skloni gastrointestinalnim problemima. Naravno, neće vam rasti “lubenica u želucu”, kako su nas upozoravale naše bake, ali mogu izazvati nadutost, bolove, pa čak i proljev.
Ako slučajno progutate sjemenku lubenice, neće se dogoditi ništa loše. One se ne nakupljaju u tijelu, već ih prirodnim putem izbacujemo, kaže gastroenterologinja Anastazija Timošenko.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Bijele sjemenke su mekane i lakše ih je progutati, a crne je teško žvakati, pa ih mnogi radije iz tog razloga uklanjaju. No, s obzirom na to da su bogate nutrijentima, posebice omega-3 masnim kiselinama, kalijem i magnezijem, preporučuje se jesti ih pečene.
Operite i osušite sjemenke. Kad su potpuno suhe, pokapajte ih s malo maslinovog ulja i ravnomjerno rasporedite po limu. Posolite ih, pa pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta.
Slobodno se poigrajte sa začinima poput kajenskog papra, cimeta ili prstohvatom šećera.
Međutim, pacijenti s gastrointestinalnim problemima trebaju biti oprezni. Sjemenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol, pa čak i proljev, prenosi Danas.