Mnogi ljudi ne vole piti hladnu kavu, pa je zbog toga pogriju u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku. No, kava nakon toga ima gorči okus.
“Nažalost, glavni razlog zašto podgrijana kava ima gorak okus je kemijska reakcija koja je neizbježna, bez obzira na to kakva je kava, kako je kuhate ili zagrijavate. Ovaj proces će vašu kavu učiniti gorčom. Čak i ako ne zagrijete kavu, već je samo ostavite da odstoji dugo vremena, to se događa”, objasnio je stručnjak za kavu iz Ryan Ludwig tvrtke iz Counter Culture Coffee.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Klorogenska kiselina se s vremenom razgrađuje na kininsku i kavenu kiselinu. Zagrijavanje vaše kave ubrzava ovaj proces, razlažući klorogensku kiselinu mnogo brže. Nažalost, oboje imaju gorak okus. Za referencu, kininska je ista kiselina koju ćete pronaći u toniku te joj daje karakterističan gorak okus”, rekao je.
Kako podgrijati kavu?
Podgrijavanje bilo koje vrste, na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici, doprinijet će gorčini. Ako vi, poput većine ljudi, stavljate hladnu šalicu kave u mikrovalnu pećnicu, to bi mogao biti najbolji način da je podgrijete ako morate.
“Zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici ima jednu prednost: brzo je. Zagrijavanje vaše kave uzrokuje da svi spojevi dobrog okusa i mirisa iz napitka brže pobjegnu. Ako kavu grijete na štednjaku dulje vrijeme, izgubit ćete više tako da ako morate podgrijati, mikrovalna je vjerojatno bolja opcija”, pojasnio je Ludwig.
Grijaća ploča na aparatu za kavu ima isti učinak na taj napitak kao i podgrijavanje u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku. Najbolje što možete učiniti je uložiti u visokokvalitetnu termo šalicu koja vašu kavu može duže održati toplom.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Okus se i dalje malo po malo razgrađuje tijekom cijelog tog vremena, ali ga ne ubrzavate zagrijavanjem”, upozorio je Ludwig, prenosi Net.