Najjednostavniji način da napravite ovo mekano i izdašno jelo je da skuhate krumpir i zgnječite ga dok ne postane glatko, ali svaki kuhar koji cijeni okus znat će da je kremasti dodatak neophodan za najbolje rezultate.
Dok se mnogi ljudi okreću maslacu, vrhnju i mlijeku za svilenkasti pire krumpir, maestro okusa, ponudio je alternativni sastojak.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Razgovarajući za britanski Express, Phil Bianchi kaže da postoje četiri koraka koja nikada ne preskače kada ih radi kod kuće.
Prvo i najvažnije, Phil je pozvao ljubitelje pirea da “smanje s mliječnim proizvodima” i umjesto toga koriste aromatizirano ulje.
“Ljudi često dodaju previše mlijeka, maslaca i vrhnja, misleći da će tako postati glatkiji i pahuljastiji – nije tako! Koji god mliječni proizvod dodate, pazite da bude u jednakim dijelovima i nemojte pretjerivati”, kazao je Bianchi.
“Umjesto toga, dodajte malo okusa. Nakon što ste smanjili količinu mliječnih proizvoda, dodajte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i malo iscijeđenog svježeg limuna ili upotrijebite maslinovo ulje s infuzijom, poput maslinovog ulja od ružmarina i češnjaka.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Dodatna tekućina ključ je za izuzetno glatki pire krumpir, a ima i svježiji okus, savršen za sve ljetne recepte na bazi pirea”.
Recept za kremasti pire krumpir
Sastojci
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
- dva velika krumpira, oguljena i nasjeckana na kockice,
- jedna žlica maslaca s jednakim dijelovima mlijeka ili vrhnja (nikada oboje),
- dobro pokapati maslinovim uljem,
- malo svježeg limuna.
Metoda
Što se tiče izrade savršenog pire krumpira, tehnika je jednako važna kao i okus. Prvo ogulite krumpire i pažljivo ih narežite.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Pokušajte rezati komade krumpira prilično ravnomjerno tako da se sve skuha u isto vrijeme. Definitivno nemojte koristiti jako male krumpire jer će se pretvoriti u kašu, a ne u pire – velika razlika!”
Krumpire dodajte u veliki lonac kipuće vode s dosta soli. “Kao i kod tjestenine, za krumpire želite vodu koja je slana i slana. Toje najbolji način za dodavanje slanog okusa”, rekao je Phil.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Kad voda prokuha, smanjite vatru i ostavite krumpir da se kuha oko 15-20 minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.
Kad je krumpir kuhan, dobro ga ocijedite i vratite u lonac. Pustite ih da odstoje minutu kako bi višak vlage ispario.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Dodajte maslac i mlijeko ili vrhnje u tavu i zgnječite krumpir gnječilicom za krumpir ili vilicom
Postupno dodajte maslinovo ulje u pire krumpir, mutite dok ne postignete željenu gustoću. Možete dodati više ili manje ulja ovisno o želji.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Promijenite sastojke: ne morate biti jednostavni sa svojim pire krumpirom, zašto ne biste dodali i druge sastojke kao što su parmezan, čili pahuljice, senf ili peršin. Izraženiji okusi će nesumnjivo impresionirati goste”, predložio je za kraj, prenosi N1.