ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Kuhanje

Krafne koje su pravile naše bake bile su puno ukusnije, a mi otkrivamo razlog zašto je bilo tako

Chill
Autor: Chill 3 min
Podijeli
3 min
Image by LeonaB from Pixabay
Ovo su posebno istaknuti dijelovi priče
SastojciPriprema

Nitko kao bake ne zna napraviti ukusne slatke krafne. Prozračne, lagane, kao da su napravljene od oblaka, a ne od tijesta.

Ova poslastica u naše je krajeve stigla s mnogim drugim utjecajima austro-ugarske kulture, a mi smo je prilagodili našim nepcima.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Maslac su naše bake zamijenile svinjskom mašću, a upravo to i čini najveću razliku između naših krafni i onih koje i danas možete probati na ulicama Beča ili Berlina.

U slatičarnicama se mogu naći krafne punjene svim i svačim, od vanilije i kreme od pistacija do različitih pomodnih punjenja, ali kod kuće i dalje najviše uživamo u onim starinskim, praznim krafnama.

Evo recepta po kojemu su krafne pravile naše bake.

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 60 g svježeg kvasca (ili 14 g suhog kvasca)
  • 250 ml mlijeka (mlakog)
  • 2 žlice šećera
  • 2 žumanjca
  • 2 žlice masti
  • 1 žličica vanilin-šećera
  • 1 prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje
  • ulje za prženje

Priprema

Ako koristite svjež kvasac, izmrvite ga i pomiješajte sa žlicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka. Ostavite da stoji 10-15 minuta dok ne postane pjenasto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ako koristite suhi kvasac, samo ga pomiješajte s brašnom i prijeđite na sljedeći korak.

Sa strane sjedinite žumanjca, preostali šećer, mast i preostalo mlijeko, zatim u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, vaniliju i sol, napravite udubljenje u sredini i dodajte pripremljenu smjesu sa žumanjcima.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna.

Stavite tijesto u nauljenu zdjelu, pokrijte čistom krpom i ostavite da raste na toplom mjestu jedan sat ili dok se ne udvostruči u veličini.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kada je tijesto nadošlo, izvadite ga iz zdjele i na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Čašom izrežite krugove.

Stavite izrezane krugove na pobrašnjen pleh, pokrijte ih krpom i ostavite da nadođu još 30 minuta.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

U dubokoj tanji zagrijte dovoljno ulja za prženje krafni (na oko 175°C). Pržite krafne u serijama, po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

Pazite da ne prepunite tavu kako bi se krafne ravnomerno pržile.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Nakon prženja, stavite krafne na papirne ubruse da upiju višak ulja.

Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu.

Ove prazne krofne su mekane i ukusne same po sebi, ali ih možete poslužiti i uz različite marmelade, čokolade ili čak sladoled ako želite dodatni užitak, piše N1.

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: kolači, krafne, pečenje, recept
Chill 21. kolovoza 2024. 22. kolovoza 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Vaš pire može biti još kremastiji, ako umjesto hrpe maslaca i mlijeka dodate ovaj sastojak
Novije objavljeno Brzo će zima i sezona mijenjanja guma, a znate li što uopće znače oznake na njima?
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA