ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Lifestyle

Drvena ili plastična? Evo odgovora koja je vrsta daske za rezanje bolja i zdravstveno prihvatljivija

Chill
Autor: Chill 2 min
Podijeli
2 min
Image by StockSnap from Pixabay
Ovo su posebno istaknuti dijelovi priče
Koristite barem dvije daskeOčistite temeljitoZnajte kada treba kupiti novu ploču

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravali su protiv korištenja drvenih dasaka za rezanje, govoreći da je vjerojatnije da sadrže bakterije koje mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, poput E. coli ili salmonele, nego plastične daske za rezanje.

No dok obje daske imaju svoje prednosti i nedostatke, istraživanja pokazuju da drvene ili plastične daske za rezanje mogu biti sigurne ako slijedite neke jednostavne korake, piše Consumer reports.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Koristite barem dvije daske

“Imajte jednu dasku za rezanje sirovog mesa, ribe i peradi”, kaže dr. Sana Mujahid, voditeljica istraživanja i testiranja sigurnosti hrane u Consumer Reports.

“Imajte zasebnu dasku za rezanje za gotove namirnice kao što su kruh, voće i povrće“, dodala je.

To pomaže u sprječavanju unakrsne kontaminacije – na primjer, ne riskirate prijenos salmonele ili druge vrste bakterije s piletine na povrće ako ga režete na različitim površinama.

Očistite temeljito

Čak i ako samo režete štrucu kruha, dobro je steći naviku da daske za rezanje – drvene ili plastične – operete vrućom vodom s sapunom nakon svake upotrebe. Većina plastičnih ploča može ići i u perilicu posuđa.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Povremeno dezinficirajte i drvene i plastične ploče prelivanjem površine razrijeđenom otopinom izbjeljivača. Zatim isperite običnom vodom.

Uvijek potpuno osušite daske za rezanje prije spremanja, tako da bakterije koje vole vlagu imaju manje mogućnosti za rast.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Znajte kada treba kupiti novu ploču

S vremenom se na svakoj dasci za rezanje (plastičnoj ili drvenoj) mogu pojaviti duboke ogrebotine ili brazde koje mogu uhvatiti bakterije, koje bi se potom mogle proširiti na vašu hranu.

Tvrđi materijali, poput bambusa i javora, manje su skloni ožiljcima od mekšeg drva, poput čempresa. Zamijenite bilo koju dasku za rezanje kada postane jako oštećena, piše N1.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: daska za rezanje, kuhinja, priprema hrane
Chill 3. rujna 2024. 3. rujna 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Idete li prije izlaska iz kuće na WC? Medicinska sestra kaže da to nije pametno raditi
Novije objavljeno Ovo je popis najgore moguće hrane koju možete pojesti
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA