ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Zdravlje

Evo koju bi hranu trebali što češće jesti oni stariji od četvrdeset godina

Chill
Autor: Chill 4 min
Podijeli
4 min
Image by Konstantin Kolosov from Pixabay
Ovo su posebno istaknuti dijelovi priče
Vlaknasto povrćeKvinojaJogurt

Rafinirane i jednostavne ugljikohidrate poput bijelog kruha, slatkih grickalica i prerađene hrane treba izbjegavati jer mogu uzrokovati skokove šećera u krvi i dovesti do prejedanja.

Međutim, postoji mnogo drugih zdravih ugljikohidrata koje liječnici i nutricionisti preporučuju jer mogu doprinijeti mršavljenju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Ugljikohidrati su primarni izvor energije u tijelu, a kada je u pitanju mršavljenje, ključno je usredotočiti se na kvalitetu i vrstu ugljikohidrata koje unosite.

Prema nutricionistima, žene starije od 40 godina imat će velike koristi od zdravih, složenih ugljikohidrata jer osiguravaju trajnu energiju i osjećaj sitosti, što smanjuje želju za hranom i prejedanje.

Prerađeni i rafinirani ugljikohidrati mogu dovesti do debljanja i drugih zdravstvenih problema, dok složeni ugljikohidrati iz cjelovite, neprerađene hrane mogu podržati mršavljenje i pridonijeti zdravijoj prehrani u cjelini.

Evo koje tri namirnice nutricionisti preporučuju ženama starijim od 40 godina na putu mršavljenja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Vlaknasto povrće

Vlaknasto povrće, poput brokule, špinata i kelja, igra vitalnu ulogu u poticanju bržeg metabolizma. Prepuno je dijetalnih vlakana, zahtijeva više energije za probavu, a visok sadržaj vlakana također potiče osjećaj sitosti i smanjuje ukupni unos kalorija.

“Lisnato povrće, primjerice brokula i cvjetača, bogato je vlaknima i ima malo kalorija. To se povrće dulje probavlja, što može povećati proces sagorijevanja kalorija u tijelu”, kaže nutricionistica Krutika Nanavati za SheFinds.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Osim toga, objašnjava kako ugljikohidrati na nekoliko načina djeluju na poticanje metabolizma.

“Ugljikohidrati s visokim udjelom vlakana, poput cjelovitih žitarica i povrća, povećavaju brzinu metabolizma u tijelu zahtijevajući više energije za razgradnju tijekom probave. Ugljikohidrati bogati vlaknima pridonose zdravlju crijeva potičući rast korisnih bakterija, što je povezano s poboljšanim metabolizmom”, pojasnila je.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Još neki od primjera vlaknastog povrća uključuju artičoke, celer, mrkvu i crveni kupus.

Kvinoja

Kvinoja se ističe kao fantastičan izbor zdravih ugljikohidrata. Dijetetičarka Alyssa Pacheco napominje da je ova cjelovita žitarica dobar izvor vlakana i proteina za optimalnu kontrolu šećera u krvi.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

No, osim vlakana, kvinoja je izvrstan izvor proteina jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Protein je poznat po svojoj ulozi u promicanju sitosti i očuvanju mišićne mase tijekom mršavljenja. Svestranost kvinoje čini je fantastičnim izborom za jelo tijekom dana, uključujući i hranjivu opciju za doručak.

Jogurt

Jogurt je izvrstan izvor ugljikohidrata te može osigurati i druge hranjive tvari poput proteina, kalcija i korisnih bakterija, što ga čini hranjivim dodatkom uravnoteženoj prehrani.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Konzumiranje više hrane bogate probioticima može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Probiotici su živi mikroorganizmi koji su korisni za zdravlje, posebno za zdravlje crijeva. Mikrobiom crijeva igra ključnu ulogu u regulaciji upala u cijelom tijelu”, objašnjava dijetetičarka Trista Best.

Zdravlje crijeva ključno je za cjelokupno zdravlje i dobrobit. “Kada je crijevni mikrobiom neuravnotežen, to može dovesti do kronične upale koja je povezana sa širokim rasponom zdravstvenih problema, uključujući autoimune bolesti, bolesti srca i određene vrste raka. Hrana bogata probioticima, poput jogurta, sadrži žive korisne bakterije koje mogu pomoći vratiti ravnotežu u crijevni mikrobiom”, dodaje Best.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Najbolje je izabrati običan grčki jogurt s niskim udjelom masnoće i izbjegavati opcije sa šećerom koje se reklamiraju kao “zdrave”, a sadrže puno aditiva i konzervansa, piše Metro portal.

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: namirnice, probava, šećer
Chill 4. rujna 2024. 4. rujna 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Otkrivamo najzdraviju ribu u konzervi, preporuka je konzumirati barem dva puta tjedno
Novije objavljeno Ručak za 3 eura, kava po 30 centi; Ovaj turistički raj svima prolazi ispod radara, a vrijedi ga posjetiti
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA