Iako je ljeto već pomalo za nama i krenula je nova sezona, okusi Italije uvijek su dobra ideja. Zna to i chef Stefano Cosattini, Talijan s hrvatskom adresom, koji je proveo vikend s domaćim gastro influencerima u Istri.
San Canzian, maleno istarsko mjesto, bilo je idealno za učenje pripremanja talijanskih specijaliteta. Italian Chef Weekend Experience, hedonističko je iskustvo za sve ljubitelje mediteranskih okusa, a u njemu je proteklog tjedna uživao i glazbenik, influencer te strastveni kuhar Luka Nižetić.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Poznat po svojoj ljubavi prema okusima Mediterana, Luka je posebno uživao u desertu koji je pripremio s omiljenom kavom.
Pravi talijanski desert, osim kremastog espressa, sadrži i lješnjake, agrume te prozračnu kremu s mascarponeom.
Ovaj će desert biti prava mala Italija u čaši. Vrhunske namirnice, bogat okus i svježina i inače su karakteristike talijanske kuhinje, a tako i ovog deserta kojeg možete napraviti svaki put kad želite okus Mediterana.
U nastavku donosimo njegov recept za kremu s agrumima i lješnjak crumbleom.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Sastojci
- 200g mascarponea
- 1/2 mahune vanilije
- Korica 1 naranče
- Korica 1 limete
- 20g oguljenih lješnjaka
- 30g glatkog brašna
- Čajna žličica meda od kestena
- 25g maslaca
- 20g šećera
- Prstohvat soli
- 20 ml vrhnja za šlag
- 1 Nespresso Espresso
- 0,02 ml likera od lješnjaka
- Za ukras: klice meda (honey cress), kandirana korica naranče i/ili limete
Priprema
Tepsiju ili airfryer obložite papirom za pečenje. Ako koristite pećnicu, prethodno je zagrijte na 180 stupnjeva.
Usitnite lješnjake i pomiješate ih s brašnom, maslacem, soli i šećerom te ih izmrvite rukama.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Istresite na papir za pečenje i pecite oko 15 minuta, odnosno dok ne porumeni. Povremeno promiješajte kuhačom. Kad je gotovo, ohladite.
Miksajte mascarpone, med od kestena i korice limete i naranče. U drugoj posudi umiksajte šlag pa ga dodajte u mascarpone kako bi krema bila prozračnija.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Servirajte slasticu tako da na dnu čaše stavite crumble od lješnjaka, zatim Nespresso kavu, pa liker od lješnjaka te na sve stavite kremu od mascarponea i agruma.
Ukrasite kandiranim koricama limete i naranče ili klicama meda, piše Metro portal.