ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Lifestyle

Pomfrit obožavaju svi, no koliko je on uopće zdrav za jesti

Chill
Autor: Chill 2 min
Podijeli
2 min
Image by Pexels from Pixabay
Ovo su posebno istaknuti dijelovi priče
Sastav i proces pripremeUtjecaj na zdravlje

Pomfrit, hrskava i ukusna delicija, nezaobilazan je dodatak mnogim obrocima diljem svijeta. Ova pržena krumpirova grickalica često je prvi izbor uz hamburgere, sendviče ili mesne specijalitete.

No, iako ga mnogi obožavaju zbog njegovog okusa i teksture, postavlja se pitanje: koliko je zapravo pomfrit zdrav za naš organizam?

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Sastav i proces pripreme

Pomfrit se prvenstveno sastoji od krumpira, koji je prirodni izvor ugljikohidrata, vlakana, vitamina C i kalija. Na prvi pogled, krumpir sam po sebi može biti zdrava namirnica, no problem nastaje tijekom pripreme.

Klasični pomfrit se prži u dubokom ulju na visokim temperaturama, što značajno mijenja njegov nutritivni profil. Prženje dovodi do povećanja kalorijske vrijednosti, zbog čega pomfrit postaje visokokaloričan obrok bogat zasićenim mastima i trans-mastima.

Tehnike prženja uzrokuju stvaranje spojeva poput akrilamida, koji se povezuju s povećanim rizikom od raznih zdravstvenih problema, uključujući rak.

Osim toga, pomfrit je često bogat natrijem, jer se obično obilato soli, što doprinosi povećanom unosu soli i može dovesti do visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti te drugih zdravstvenih poteškoća.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Utjecaj na zdravlje

Česta konzumacija pomfrita može dovesti do povećanja tjelesne težine zbog visoke kalorijske vrijednosti. Zbog visokog udjela zasićenih masti i trans-masti, pomfrit doprinosi povišenju razine lošeg kolesterola (LDL), što može povećati rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Također, prekomjerni unos natrija može uzrokovati probleme s bubrezima i dovesti do zadržavanja tekućine u organizmu.

Iako je povremeno uživanje u pomfritu prihvatljivo, preporučuje se umjerenost. Zdrave alternative uključuju pečeni pomfrit ili pripremu pomfrita u fritezi na vrući zrak, što smanjuje količinu ulja i kalorija.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Dakle, iako je pomfrit ukusan i često neizostavan dio brzih obroka, nije najbolji izbor za svakodnevnu prehranu. Zbog visokog udjela masti, soli i kalorija, preporučuje se konzumirati ga umjereno i uz povremenu zamjenu zdravijim alternativama. Kako bi se očuvalo zdravlje, ključno je obratiti pažnju na način pripreme i veličinu porcija, piše Metro portal.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Šok za ljubitelje piletine: I bijelo meso može biti opasno za zdravlje!

Jeste li čuli za ‘prirodni Ozempic’? Evo što znanstvenici misle o tome…

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Oznake: pomfrit
Chill 26. rujna 2024. 26. rujna 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Ova tri mliječna proizvoda više vam štete nego koriste, a neke konzumirate i svaki dan
Novije objavljeno Jeste li čuli za talijansku ‘penicilin juhu’? Donosimo recept za ovo okrepljujuće jelo, gotovo za svega pola sata
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA