Stavljanje papira za pečenje na dno pećnice možda zvuči kao neobično, ali je to zapravo trik koji koriste i profesionalni kuhari – i to s dobrim razlogom.
Ako volite kuhati i želite da vaša jela budu vrlo blizu onima iz restorana, uz umijeće i ljubav prema kuhanju potrebni su vam i mali trikovi, a neki od njih stvarno rade značajnu razliku.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Jedan od takvih savjeta je i micanje rešetke i stavljanje papira za pečenje na dno vaše pećnice prilikom termičke obrade hrane u njoj. Pećnicu je potrebno jako zagrijati, na 250 stupnjeva. Bitno je prije toga provjeriti ima li vaša pećnica ventilacijske otvore na dnu jer u tom slučaju ovakav način pečenja ipak neće biti moguć.
Umjesto da hranu pečete na rešetki, stavljanje posude za pečenje direktno na dno pećnice omogućuje intenzivniji i ravnomjerniji prijenos topline. Na dnu pećnice toplina cirkulira bolje i hrana se brže i ravnomjernije peče, što je idealno za jela poput pizza, kruha ili pečene peradi ili povrća kada želite onu savršeno hrskavu koricu. Profesionalci to znaju – i zato često koriste ovu tehniku.
Manje prskanja i zagaranja
Papir za pečenje dodaje još jednu važnu prednost – štiti vašu pećnicu od masnoće, sokova i ostataka hrane. Ovaj jednostavan trik olakšava čišćenje i sprječava neugodne mirise koji mogu nastati kada se masnoća zapeče na dnu. Također, sprječava direktan kontakt hrane s metalnim dijelovima pećnice, čime se smanjuje rizik od zagaranja i prskanja.
Osim toga, kada uklonite rešetku i pečete na dnu, hrana se nalazi bliže izvoru topline, što znači da će se brže karamelizirati i poprimiti bogatiji okus. Ovo je posebno korisno kod pečenja povrća, mesa ili tijesta – ma za sve što zahtijeva hrskavost izvana i sočnost iznutra. Profesionalni kuhari ovime postižu zlatnu, hrskavu koricu koju je teško dobiti pečenjem na srednjoj rešetki.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ukratko, pečenje na dnu pećnice uz papir za pečenje donosi bolje rezultate, kraće vrijeme pečenja i puno manje stresa prilikom čišćenja, piše Zadovoljna.