Jagode su mnogima omiljeno voće, savršene su u desertima ili prelivene vrhnjem ili šećerom. No, vrlo su osjetljive i nemaju neograničen rok trajanja, a mi vam donosimo trik kako da traju i do tjedan dana.
Sezona bobičastog voća službeno je započela ovaj mjesec i traje do kraja rujna. Jagode su preplavile tržnice i voćarne.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Nažalost, jagode nemaju dug rok trajanja, a za one ukućane koji mogu odoljeti i ne pojedu cijelu zdjelu odjednom, evo najboljih načina čuvanja jagoda kako bi im duže potrajale.
Ocat kao pomoć u očuvanju svježine
Jedna od najčešćih metoda na internetu je namakanje jagoda u otopini octa.
U omjeru 1:3 ulijte otopinu u posudu i ostavite jagode da odstoje 10 minuta.
Ocijedite ih i osušite što je temeljitije moguće – Food52 predlaže korištenje centrifuge za salatu obložene papirnatim ručnicima kako biste uklonili svu vodu.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Kad se osuše, prebacite jagode u čistu zdjelu obloženu papirnatim ručnikom. Stavite labavo poklopac – nemojte ga zatvarati – i stavite posudu u hladnjak.
Ovako spremljene jagode mogu ostati svježe i do tjedan dana.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Iako ovaj način skladištenja zahtijeva vrijeme i trud, svakako se isplati.
Jagode kupljene u kutiji
Kad je riječ o kupnji jagoda u supermarketu, pažljivo pregledajte unutrašnjost ploda da vidite jesu li neke bobice zgnječene ili se počinju kvariti.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Kod kuće otvorite kutiju i razvrstajte jagode, odbacite one koje su trule ili oštećene, zatim stavite jagode natrag u posudu i u hladnjak.
Kada se jagode ostave u kutiji, ostaju puno svježije.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Zapravo, nepranje jagoda osiguravalo je da ostanu suhe, a činilo se da im određene plastične kutije daju dovoljno zraka kako bi ostale svježe, prenosi N1.