Avokado je voće koje ne prolazi nezamijećeno, kako u svijetu okusa, tako i na internetu. Razgovori o njegovim nutritivnim prednostima, cijenama i čak o tome je li voće ili povrće, često zapale strasti na društvenim mrežama.
Bez obzira na kontroverze, avokado je dobro poznat po svojoj bogatoj nutritivnoj vrijednosti i neospornom ukusu. No, postavlja se pitanje: Kako izabrati savršen avokado i kako ubrzati njegovo sazrijevanje?
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Najbolje je kupiti nezreli avokado i pomoći u procesu sazrijevanja. Na taj način možete osigurati da avokado bude upravo onakav kakav želite kada dosegne savršenu zrelost.
Kako prepoznati zreo avokado: Zrelost avokada možete prepoznati po boji i teksturi. Ako je avokado svijetlozelene boje, to znači da je još nezreo i trebat će mu nekoliko dana da dosegne zrelost.
Tamnozeleni avokado s blagom popustljivošću na pritisak obično je spreman za konzumaciju unutar jednog dana. Ako je avokado gotovo crn, mekan na dodir i ima smeđe mrlje, već je prezreo.
Osim boje, testirajte avokado na dodir – trebao bi biti dovoljno mekan da popusti pod prstima, ali ne premekan.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Tri jednostavna trika za ubrzavanje sazrijevanja
Brzo sazrijevanje u mikrovalnoj pećnici
Prepolovite avokado, izvadite košticu, zamotajte svaku polovicu u plastičnu foliju i stavite u mikrovalnu na visoku razinu. Pecite dvije minute, a zatim ohladite pod hladnom vodom.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Pečenje u pećnici
Zamotajte nerezani avokado u foliju i pecite ga na 95°C 10 minuta, provjeravajući svakih pet minuta dok ne postigne željenu zrelost.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Sobna temperatura i plin etilen
Stavite avokado u zdjelu ili papirnatu vrećicu s jabukom ili bananom. Bušite vrećicu čačkalicom i ostavite je na sobnoj temperaturi. Plin etilen koji ovo voće proizvodi potaknut će sazrijevanje.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Prirodno sazrijevanje na pultu
Ako vam ne žuri, avokado jednostavno ostavite na pultu nekoliko dana dok ne omekša.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Savršenstvo u svakom zalogaju
Iako odabir i priprema savršenog avokada može zahtijevati malo truda i strpljenja, nagrada je vrijedna truda. Bilo da ga koristite za pripremu guacamolea, ukusnih sendviča ili kao dodatak salati, avokado će uvijek donijeti bogatstvo okusa i hranjivih tvari na vaš stol.
Sada, uz ove korisne savjete, možete uživati u ovom čudesnom voću kad god poželite, znajući da je svaki zalogaj savršeno zreo.