Humus je izvrstan međuobrok koji se priprema od slanutka, tahinija, maslinovog ulja, češnjaka i limuna.
Ako si obožavatelj humusa od slanutka i tražiš najbolji recept, nalaziš se na pravom mjestu! Bliskoistočni namaz od slanutka i tahinija (paste od sezama) postao je sve popularniji i kod nas.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Iako se humus može kupiti gotov u gotovo svakom supermarketu, najukusniji je onaj koji pripremiš kod kuće.
Za pripremu ti treba samo nekoliko sastojaka i malo mašte, a uz savjete naše Gastrolovke Vinke, pripremit ćeš najbolji humus!
Što je humus?
Humus je namaz s Bliskog Istoka koji se sastoji od slanutka, tahinija (paste od sezama), maslinovog ulja, limunovog soka i češnjaka. Iako su prvi zapisi o receptu za humus pronađeni u 13. stoljeću, ovaj se namaz pripremao i puno prije u zemljama Bliskog Istoka.
Osim navedenih sastojaka, u humus se mogu dodati razni začini koji ga čine idealnom bazom za namaz od slanutka. Humus ne samo da je ukusan, već i izuzetno zdrav.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Na 100 grama sadrži oko 170 kalorija, a obiluje biljnim vlaknima, mineralima, vitaminima i proteinima. Kada se u receptu za humus doda maslinovo ulje, postaje i odličan izvor nezasićenih masnih kiselina. Sve to čini humus savršenim izborom za doručak ili užinu.
Trikovi za savršeni humus
Naša Gastrolovka Vinka Tresić, koja stoji iza bloga Veganica, već godinama priprema humus namaz od slanutka. S nama je podijelila tajne pripreme kremastog namaza od slanutka.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Prvo, važno je odabrati kvalitetan slanutak. Ako koristiš suhi slanutak, namakanje preko noći uz dodatak sode bikarbone omekšat će ga. Nakon toga ga temeljito isperi i kuhaj dva sata u slanoj vodi s dodatkom lovorovog lista.
Kada se slanutak omekša, treba ga procijediti i ukloniti opne. Iako ovaj korak možeš preskočiti ako si u žurbi, za posebno kremast humus, preporučuje se uklanjanje opni.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Slanutak za humus najbolje je izmiksati u multipraktiku, ne koristeći štapni mikser. Drugi važan sastojak je tahini, pasta od sezama, koja ponekad može biti gorka. Kako bi humus izbjegao gorčinu uzrokovanu tahinijem, odaberi kvalitetniju tahini pastu.
Personalizirani recept
Budući da slanutak ima blag okus, Vinka predlaže eksperimentiranje s začinima kao što su kumin, dimljena paprika, curry mješavine i slično. Kada dodaješ sastojke kao što su limun i češnjak, koristi svježe.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Tajna sastojak u Vinkinom humusu je malo ledene vode ili nekoliko kockica leda koje dodaje pri samom miksanju. To će rezultirati još kremastijim humusom od slanutka.
Savjeti za posluživanje Humus je najbolje pripremiti neposredno prije posluživanja jer hlađenjem može izgubiti na okusu i teksturi, naglašava Vinka.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Idealan je za serviranje u plitkoj posudi ili na tanjuru, preliven maslinovim uljem, posipan svježim začinima po želji, koricom svježe naribanog limuna te začinjen solju i paprom. Posluži ga uz hrskavi kruh, lepinje ili narezano povrće poput mrkve, celera, cikle ili krastavaca.
Recept za humus od slanutka
- 2 konzerve slanutka (ili 400 g suhog slanutka)
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice tahinija
- 4 žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- ledena voda ili led
- papar, sol, začini po želji
Postupak
- Ako koristiš suhi slanutak, namoči ga preko noći u vodi s dodatkom sode bikarbone kako bi omekšao, a zatim ga kuhaj dva sata. Ako koristiš slanutak iz konzerve, ocijedi ga i nastavi s pripremom.
- Za kremastiji namaz, ukloni opnu s slanutka, no ako žuriš, ovaj korak možeš preskočiti.
- U multipraktiku izmiksaj slanutak, češnjak, tahini, maslinovo ulje i limunov sok.
- Dodaj papar, sol i začine po želji, pa nastavi miksati.
- Pri kraju dodaj malo ledene vode ili nekoliko kockica leda, te miksaj dok ne dobiješ željenu teksturu.
- Humus odmah posluži u plitkoj posudi, preliven maslinovim uljem. Najbolje će se slagati s hrskavim kruhom, lepinjama ili povrćem poput celera, mrkve i krastavaca.
Uživaj u savršeno pripremljenom humusu od slanutka i otkrij njegovu neodoljivu kombinaciju okusa i teksture!