Jaja i njihov utjecaj na povišen kolesterol i njihova veza s kroničnim bolestima je tema mnogih istraživanja, ali postaje sve jasnije da se rizik povezan s konzumiranjem previše jaja razlikuje među pojedincima.
Genetika, način na koji pripremate jaja, vaša ukupna ishrana, pa čak i gdje živite, mogu utjecati na to koliko jaja možete jesti dnevno bez da vam šteti. Također, uzmite u obzir količinu ukupnog kolesterola u vašoj ishrani iz hrane osim jaja.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Za zdravu odraslu osobu s normalnom razinom kolesterola i bez značajnih faktora rizika od srčanih oboljenja, neka istraživanja sugeriraju da 1 do 2 jaja dnevno mogu biti u redu, a moguće je čak i da imaju benefite koji pomažu zdravlju srca.
Međutim, stručnjaci općenito izbjegavaju preporučati više od 2 jaja dnevno, a mnogi i dalje predlažu da se držite samo jednog.
Studija provedena na odraslim Korejcima dodatno je primijetila da konzumacija 2 do 7 jaja tjedno pomaže u održavanju visoke razine HDL kolesterola i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma.
S druge strane, dva ili više jaja dnevno nisu imala isti zaštitni učinak. Zato, jedite jaja, zdrava su za nas, no u manjim količinama.