Starenje je prirodan dio života kojeg nitko ne može izbjeći. Dobro postavljene životne navike u ranijoj dobi mogu pomoći da u starijoj dobi budemo zdraviji, a te navike uključuju bavljenje fizičkim aktivnostima i uravnoteženu prehranu.
Međutim, postoje određene namirnice koje se ne bi trebale prečesto konzumirati jer mogu utjecati na sam proces starenja, piše Metro portal.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Neuroznanstvenik Robert Love izdvojio je tri popularne vrste hrane koje mnogi vole jesti, a zapravo utječu na ubrzano starenje. Kao hranu koja utječe na starenje, Love je izdvojio: meso s roštilja, hranu koja sadrži rafinirani šećer i prženu hranu.
Iako i sam voli meso s roštilja, Love je istaknuo da ono utječe na ubrzano starenje.
“Puno mesa je pougljeno i pocrnjelo, a kada ga jedemo, dolazi do povećanja glikotoksina (poznatih i kao AGEs) koji uzrokuju upale u tijelu. Upala je glavni uzrok starenja i uvelike ga ubrzava”, objasnio je Love u videozapisu koji je objavio na TikToku.
Kada je u pitanju hrana koja sadrži rafinirani šećer, neuroznanstvenik je istaknuo tri razloga zašto konzumacija utječe na ubrzano starenje.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Kao prvi razlog istaknuo je to što konzumacija šećera utječe na debljanje, drugi razlog je povećanje upala, a treći taj što prehrana bogata rafiniranim šećerom povećava rizik od dijabetesa tipa 2.
“To je glavni faktor za Alzheimerovu bolest”, objasnio je neuroznanstvenik.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Posljednja vrsta hrane koju bismo trebali izbjegavati je pržena hrana, tvrdi neuroznanstvenik.
“Pržena hrana je dvostruki udarac”, objašnjava on.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Pržena hrana često je bogata ugljikohidratima što će povećati šećer u krvi, a to može povećati upalu. Broj dva, pržena hrana često se prži u stvarno lošim uljima. Ta su ulja upalna. Tako se opet povećavaju glikotoksini u tijelu što drastično povećava upalu”, zaključio je Love.