Unatoč svojoj reputaciji da je bogata mastima i šećerom, novi dokazi upućuju na to da bi čokolada, posebice sirovo zrno kakaovca, mogla imati iznenađujuće zdravstvene dobrobiti.
Dr. Dan Baumgardt, viši predavač na Fakultetu za fiziologiju, farmakologiju i neuroznanost na britanskom Sveučilištu u Bristolu, otkriva intrigantan učinak čokolade na zdravlje.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Čokolada – ili točnije kakao, sirovo, nerafinirano zrno – ljekovito je čudo. Sadrži mnogo različitih aktivnih spojeva koji mogu izazvati farmakološke učinke u tijelu, poput lijekova ili lijekova, kaže dr. Baumgardt.
Čokolada i raspoloženje
Poznato je da ključni spojevi poput teobromina i kofeina, prisutni u čokoladi, prolaze krvno-moždanu barijeru, utječu na živčani sustav i stječu čokoladi reputaciju hrane koja izaziva ovisnost. No kakve učinke čokolada ima na raspoloženje?
Sustavni pregled promatrao je skupinu studija koje su ispitivale osjećaje i emocije povezane s konzumiranjem čokolade. Većina je pokazala poboljšanja raspoloženja, anksioznosti, energije i stanja uzbuđenja, napominje dr. Baumgardt.
Druge potencijalne dobrobiti
Nadalje, povijesna uporaba čokolade kao lijeka za razne bolesti ukazuje na potencijalne dobrobiti osim poboljšanja raspoloženja.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Stoljećima se čokolada koristila kao lijek za liječenje dugog popisa bolesti uključujući anemiju, tuberkulozu, giht, pa čak i nizak libido, objašnjava dr. Baumgardt.
Iako čokolada kod ljudi može ponuditi zdravstvene dobrobiti poput smanjenja krvnog tlaka i poboljšanja otpornosti na inzulin, ne treba zanemariti njezin sadržaj masti i šećera.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Znanost ide u smjeru čokolade koja ima što veći udio kakaovca, a minimalno dodataka. Dnevna doza od 20g-30g obične ili tamne čokolade s udjelom kakaovca iznad 70% mogla bi dovesti do veće koristi za zdravlje, kao i većeg zadovoljstva, savjetuje dr. Baumgardt.
Iako su potencijalne zdravstvene dobrobiti čokolade primamljive, umjerenost i pažljivo konzumiranje i dalje su ključni za njezin pozitivan utjecaj na naše zdravlje, piše Zimo.