Konferencija Minken instituta o zdravlju i dugovečnosti održana je u luksuznom ambijentu Beverly Hillsa, okupivši brojne znatiželjnike željne saznati tajne dugog života. Naziv tribine, “Možemo li doživjeti stotu?”, jasno je odražavao interes publike koja je napunila dvoranu do posljednjeg mjesta. Panelisti su s razumijevanjem i stručnošću razmatrali strategije za unapređenje zdravlja i produženje životnog vijeka.
Među istaknutim govornicima bio je i preduzetnik Peter Diamandis, koji je otkrio svoje metode za očuvanje vitalnosti. Istaknuo je važnost redovitog vježbanja dizanjem utega, naglasivši prioritet proteina u prehrani te važnost sna od najmanje osam sati noću.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Diamandis je također istaknuo upotrebu određenih suplemenata poput rapamicina, kvercetina i berberina kako bi podržao zdravlje i dugovječnost.
Nakon izlaganja Diamandisa, prisutnima se obratio istraživač Plavih zona, Dan Buetner, poznat po istraživanju regija s najvećim postotkom stogodišnjaka. Buetner je istaknuo tri ključne namirnice za dugovječnost, među kojima se ističe grah.
“On je bogat proteinima i dokazano smanjuje želju za grickalicama”, istaknuo je Buetner, sugerirajući konzumaciju oko 80 crnih komada graha dnevno kao dio zdrave prehrane. Grah je veoma prisutan u prehrani stanovnika Plavih zona, regija poznatih po dugovječnosti, te se preporučuje kao sastavni dio svakog obroka.
Ukoliko niste ljubitelj graha, Buetner je predložio alternativu – orahe. Prema njegovim istraživanjima, osobe koje konzumiraju između 15 i 30 oraha dnevno žive u prosjeku tri godine duže od onih koji ih ne konzumiraju. Orah je također popularan među adventistima sedmog dana u Loma Lindi, Kalifornija, koji se ističu duljim životnim vijekom.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Stručnjaci ističu da konzumacija orašastih plodova povoljno utječe na mikrobiom zbog visokog sadržaja vlakana te bogatstva linoleinske kiseline, omega-3 masne kiseline koja pridonosi zdravlju srca.
Maslinovo ulje također se ističe kao važan dodatak prehrani, ne samo zbog povoljnog utjecaja na zdravlje srca već i zbog zaštite zdravlja mozga. Novo istraživanje provedeno na više od 90.000 ispitanika pokazalo je da čak i minimalna konzumacija maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od smrti kod osoba s demencijom za 28%, čak i ako ostatak njihove prehrane nije optimalan.