Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu. Utječe na kontrolu tjelesne težine, smanjuje kardiometaboličke čimbenike rizika i poboljšava kognitivne funkcije mozga.
Upravo zato važno je pametno birati hranu kojom ćemo započeti dan.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Endokrinologinja Zuhra Pavlova upozorila je da kombinacije poput slanine i jaja ili sendviča s kobasicom značajno povećavaju rizik od razvoja demencije i raka.
“To se odnosi na bilo koje prerađeno meso, izbjegavajte ga”, rekla je.
Prema riječima liječnice, samo nekoliko porcija takvih proizvoda tjedno povećava rizik razvoja demencije za 14%. Osim toga, prerađeno meso povećava i rizik od dijabetesa tipa 2.
“Svaka dodatna porcija prerađenog mesa dnevno kognitivno nas postara za 1,6 godina”, napomenula je Pavlova.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Istraživanja su pokazala da je prerađeno meso posebno opasno za kolorektalni rak, vrstu raka koja se najčešće povezuje s prehranom bogatom prerađenim namirnicama.
Za jutarnji obrok bolje je birati žitarice od cjelovitog zrna ili musli, svježi sir, kefir, jogurt, sir, orašasto voće, sušeno voće i bijelo meso, piše Metro portal.