Jesensko vrijeme zahtijeva i jesensku prehranu, a tržnice su prepune sjajnih plodova prirode koje treba jesti što je češće moguće – zaboravite dućane i shopping centre, tržnica je pravo mjesto za vas.
Evo 6 namirnica koje u ovo doba možete jesti bez problema jer su svježe i okus im je odličan:
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Bundeva
“Bundeve su prepune antioksidansa koji jačaju imunološki sustav, poput vitamina A i vitamina C. Ipak ima najviše vitamina A.
Ovo je važna pomoć za jačanje imuniteta i borbu protiv infekcija”, kaže Kristen Lorenz, nutricionistica.
Jabuke
Svaka jabuka ima oko pet grama vlakana, 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana, plus vitamin C i kalij.
Postoji mnoštvo načina za uživanje u jabukama, a svježe jabuke možete jednostavno dehidrirati kako biste uživali u okusu i hranjivosti tijekom sezona koje dolaze.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Prokulica
“Sadrži prirodni biljni spoj koji se zove sulforafan”, kaže Jennifer House. “Ovo je fitokemikalija koja ima neuroprotektivne i antikancerogene učinke na zdravlje.
S 0,7 g vlakana po prokulici, mogu pomoći da ispunimo naš dnevni cilj unosa vlakana
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Sjemenke bundeve
“Meso bundeve nije jedina stvar koja daje potporu vašem zdravlju”, dodaje Lorenz. Samo 28 grama sjemenki bundeve daje 25% dnevne preporučene količine cinka – važnog minerala za liječenje i oporavak.
Sjemenke bundeve također su dobar izvor željeza kao i izvrstan izvor vlakana, ali i omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje crijeva, srca i upale.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Šipak
Šipak je pun antioksidativnog kapaciteta, prebiotičkih vlakana, polifenola i vitamina C. To čini šipak savršenom hranom za sezonu prehlade i gripe, jačajući imunitet i dodajući dašak boje svakom jelu.
Šipak je također superhrana za zdravlje srca.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Tikva
“Kad pomislim na jesensku superhranu, pomislim i na vlakna i na vitamin A, budući da je većina njih narančaste boje i sadrži mnogo korisnih antioksidativnih karotenoida,” kaže nutricionistica Stephanie Crabtree.
“Vitamin A podržava naš imunološki sustav, a vlakna djeluju kao prebiotik, hraneći dobre bakterije u našem probavnom traktu, što također poboljšava naš prirodni imunitet”, dodala je a prenio Metro portal.