Šparoge spadaju u najkvalitetnije povrće zbog uvjerljivo jakih prehrambenih vrijednosti i hvalevrijedne ljekovitosti koje ove zelene mesnate stapke imaju na naš organizam.
Osim što su pune vitamina i minerala, šparoge su niskokalorične čistačice organizma koje pogoduju probavi, štite srce i krvne žile. Otkrivamo zašto su poželjne na tanjuru svih koji drže do svog zdravlja, piše Zadovoljna.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Bogatstvo vitamina i minerala
Čak 93 posto sastava šparoga čini voda što ju čini idealnom namirnicom za zdravlje organizma. Ovo samoniklo ili pak uzgojeno povrće obiluje vitaminima A, C, K i E dobar je izvor vlakana zbog čega pozitivno djeluju na probavu.
Šparoge u sebi sadrže velike količine željeza, tiamina, folne kiseline, fosfora, bakra, mangana i selena. Obiluje aminokiselinom asparagin koja je ime i dobila po ovom povrću.
Detoksikacijski učinak
Razlikujemo divlje i uzgojene šparoge, nutricionisti preporučuju konzumiranje upravo samoniklih šparoga koje se mogu pronaći najčešće u krškim područjima.
Odlikuje ih gorčina za koju su zaslužni sastojci asparagin i spargaurin koji ubrzavaju oporavak organizma nakon bolesti, jer potiču rad jetre i žuči. Osim toga zahvaljujući diuretičkom djelovanju potiču čišćenje organizma, dok zbog biljnog pigmenta luteina kojim obiluju imaju blagotvoran učinak na krvne žile i srce.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Laksativno i diuretičko djelovanje
Zahvaljujući vlaknima kojima šparoga obiluje njezin učinak na probavu je blagotvoran jer djeluju protiv zatvora. Djeluju kao diuretik i pomažu pri otežanom mokrenju, a poznato je i njihovo umirujuće djelovanje kod menstrualnih tegoba zahvaljujući svojstvu neutraliziranja amonijaka koji nas čini umornima.
Šparoge su bogate inulinom prebiotikom koji potiče razvoj dobrih bakterija dok one patogene loše bakterija neutralizira.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ubrzavajuće djeluju na oporavak organizma zatrovanog alkoholom
Aminokiseline i minerali iz šparoga ubrzavaju oporavak tijela zatrovanog alkoholom i štite stanice jetre od otrova iz alkohola, pokazala su najnovija istraživanja.
Najzahvalnija su namirnica za trudnice
Folna kiselina je sintetički oblik B vitamina kojeg se obilje krije u šparogama, a koji se preporuča trudnicama jer ima važnu ulogu u razvoju kralježnice i mozga fetusa. Inače folna kiselina pomaže tijelu u zaštiti od karcinoma pluća, debelog crijeva. Šaproge sadrže i glutatin antioksidans koji organizam štiti od slobodnih radikala koji uzrokuju rak.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Čiste kožu i djeluju na uklanjanje viška vode iz tijela
Voda u kojoj se kuhaju šparoge ohlađena i procijeđena koristi se kao izvrstan tonik za čišćenje lica i umirućuje djeluje na upalne procese na koži.
Zahvaljujući diuretičkim svojstvima šparoga pomaže kod izbacivanja viška vode iz tijela što kožu čini sjajnijom i blistavijom, njezini ekstrati sve su zastupljeniji u preparativnoj kozmetici, piše Zadovoljna.