Iako piletinu često smatramo zdravijom alternativom crvenom mesu i ključnom namirnicom mediteranske prehrane, novo talijansko istraživanje donosi iznenađujuće rezultate koji bi mogli uzdrmati ovu percepciju.
Znanstvenici su otkrili da pretjerana konzumacija peradi može biti povezana s većim rizikom od smrtnosti i raka probavnog sustava. Što ovo znači za vaš tanjur i trebate li uopće prestati jesti piletinu?
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Istraživanje koje mijenja perspektivu
Nova studija provedena u južnoj Italiji ukazuje na moguću vezu između visokog unosa peradi i povećanog rizika od ukupne smrtnosti te raka probavnog sustava.
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients je pokazalo da osobe koje konzumiraju više od 300 g peradi tjedno imaju 27 % veći rizik od ukupne smrtnosti u usporedbi s onima koji jedu 100 g ili manje.
Kod raka probavnog sustava je povećani rizik iznosio 2,3 %, a kod muškaraca čak 2,6 %. Ovo je prvo istraživanje koje sugerira da bi bijelo meso, dugo smatrano sigurnijom opcijom od crvenog mesa, moglo predstavljati potencijalni rizik.
Nema uzročno-posljedične veze, ali ima razloga za oprez
Stručnjaci koji nisu sudjelovali u studiji ističu kako ova istraživanja nisu dokaz uzročne veze, već samo ukazuju na povezanost. Istraživanje također nije pratilo razinu tjelesne aktivnosti ispitanika ni izvor mesa koje su konzumirali, što su važni čimbenici koji bi mogli utjecati na rezultate.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Usto, način pripreme mesa može imati značajnu ulogu. Visoke temperature pri pečenju ili prženju peradi mogu stvoriti štetne spojeve koji se povezuju s povećanim rizikom od raka. Također, nije poznato koliko je peradi u studiji bilo industrijski obrađeno, što može dodatno utjecati na zdravstveni rizik.
Treba li izbjegavati piletinu?
Iako ovi rezultati mogu djelovati alarmantno, stručnjaci naglašavaju važnost uravnotežene prehrane.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Michelle Routhenstein, registrirana dijetetičarka specijalizirana za bolesti srca, za Healthline savjetuje ograničenje unosa peradi na otprilike 200 g tjedno, biranje nemasnih i neprerađenih komada te korištenje zdravijih metoda pripreme poput pečenja, kuhanja ili kuhanja na pari.
Kirurg Anton Bilchik također ističe kako bi trebalo pažljivije proučiti ne samo perad, nego i druge izvore proteina, poput ribe, te promatrati prehranu u cjelini, a ne fokusirati se isključivo na pojedine namirnice, piše Dnevnik.