ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Lifestyle

Opasnost u “zdravim” zero pićima: Eritritol iz stevije djeluje štetno na krvne žile i mozak

Chill
Autor: Chill 3 min
Podijeli
3 min
Photo by Charlie Wollborg on Unsplash

Osobe koje zbog zdravstvenih razloga žele smanjiti unos šećera i okreću se alternativnim sladilima, trebale bi razmisliti o tome što točno biraju umjesto šećera.

Naime, nakon što je prije nekoliko godina otkriveno da umjetni zaslađivač aspartam i nije baš tako zdrav kako se mislilo, mnogi su se okrenuli “prirodnijoj” alternativi steviji. No, čini se da ni to baš nije bio najbolji izbor.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Applied Physiology, istraživači sa Sveučilišta Colorado Boulder otkrili su da eritritol, organski spoji koji se koristi u proizvodima sa steviom, može izazvati ozbiljne probleme u mozgu.

Kako navode, eritritol je nastao tijekom fermentacije kukuruza, a dugo se smatra jednim od najboljih zamjenskih sladila na tržištu. Ali sudija je utvrdila da je on jednako štetan kao aspartam.

Profesor integrativne fiziologije Christopher DeSouza i studentica Auburn Berry pokušali su u svom radu saznati više o korelaciji između veće cirkulacije eritritola u krvi i povećanog rizika od moždanog i srčanog udara.

U laboratorijskom pokusu otkrili su da su stanice koje su bile zasićene eritritolom imale nižu razinu dušikovog oksida koji širi i opušta krvne žile te su izbacivale veću količinu “slobodnih radikala” koji uzrokuju upalu i starenje stanica tkiva. U prijevodu, stanice izložene eritritolom radile su suprotno od onoga što su trebale.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Količina eritritola koja je korištena tijekom pokusa bila je jednaka onoj koja se nalazi u jednom piću bez šećera. Ljudi koji konzumiraju više od jednog takvog pića dnevno”, upozorava DeSouza, mogli bi osjećati još gori upalni učinak.

“S obzirom na epidemiološko istraživanje koje je inspiriralo naš rad, a sada i na naše stanične nalaze, vjerujemo da bi bilo razborito da ljudi prate svoju konzumaciju zaslađivača koji nisu hranjivi sastojci poput ovog”, objasnio je profesor.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Autor upozorava da je ova studija bila laboratorijska studija provedena na stanicama te da su sada potrebna veća istraživanja na ljudima.

Dodaje kako osobe koje boluju od dijabetesa imaju dvostruko veći rizik od moždanog udara, pa bi trebali posvetiti dodatnu pozornost čitanju deklaracija i izbjegavanju namirnica s eritritolom ili “šećernim alkoholom”, piše Zimo.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Zahvaljujući Googleu, milijarde ljudi danas mogu dobiti upozorenje na potres – i prije nego što ga osjete

Sezona lubenica je počela, a evo kako prepoznati onu savršeno slatku

Hodate li bosi? Možda biste trebali – fenomen uzemljenja ima ozbiljne zdravstvene prednosti

Znanstvenici složni: Tamna čokolada dokazano jača srce i poboljšava pamćenje

Upozorenje liječnika: Ove tri skupine lijekova mogu biti opasne tijekom toplinskih valova!

Oznake: piće, šećer, zaslađivač
Chill 21. srpnja 2025. 21. srpnja 2025.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Zahvaljujući Googleu, milijarde ljudi danas mogu dobiti upozorenje na potres – i prije nego što ga osjete
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA