Naravno, to je poslastica za toplo vrijeme – ali je li doista dobra ideja jesti sladoled svaki dan? Certificirani nutricionist jeo je sladoled svaki dan u tjednu i otkrio istinu o tome ima li uživanje ima svoju cijenu.
Prenosimo njegova zapažanja s portala The Healthy. “Uza svu moju ljubav prema sladoledu, nisam siguran da mi uzvraća ljubav. U svojim ranim dvadesetima otkrio sam osjetljivost kada bi pojeo određenu količinu mliječnih proizvoda. Od tada sam pronašao mnogo ukusnih alternativa u kojima također mogu uživati”, kaže nutricionist Erik Jacobson.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Evo nekoliko stvari koje je primijetio kad je počeo jesti sladoled svaki dan:
“Nisam mogao prestati! Imam velikih problema s kontrolom porcija, a kao nutricionist znam da šećer može izazvati jaku ovisnost. Prema web stranici Ben & Jerry’s sladoleda, ovaj popularni proizvod sadrži 34 grama dodanog šećera (to je čak 8,5 žličica), da ne spominjemo 18 grama masti po porciji od 2/3 šalice. Većina od tih masnoća su zasićene masnoće. To je iznimno važno imati na umu za svakoga tko vodi računa o prevenciji bolesti srca i srčanog udara. Ponovno: jedna porcijaove marke sladoleda zauzima vaš ukupni dnevni unos zasićenih masti”, upozorio je nutricionist, prenosi N1.
Ipak, uočio je probleme sa želudcem: “Kasnije navečer moj želudac se nije osjećao najbolje. Bilo mi je jako plinovito i bilo mi je neugodno. Odmah sam znao da je to od sladoleda jer sam već naučio da kad pojedem previše mliječnih proizvoda odjednom, ne sjeda mi dobro”.
Evo nekoliko zapažanja koja je primijetio kad je nekoliko dana jeo gelato:
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Osjećao sam se zadovoljno već nakon dvije do tri žlice. Osjećao sam se kao da sam imao ukusnu poslasticu, ali nisam se osjećao prepunjeno. Nisam imao problema sa želucem, ali to je moglo biti zahvaljujući manjim porcijama koje su zadovoljile moj apetit. Budući da je gelato na bazi vrhnja, a ne na mlijeku, činilo mi se lakšim za moj želudac i cjelokupnu probavu. Nakon što sam popio pola litre sladoleda, zadnju noć ovog eksperimenta prebacio sam se na “voćni sladoled”. Ovo je nešto što radim kod kuće za svoju djecu kada tražimo slatku, ali zdravu poslasticu”.
Voćni sladoled je super jednostavan za napraviti, a ovaj ga nutricionist preporučuje kao najbolju opciju:
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Ja koristim jednu oguljenu smrznutu bananu, šalicu ili dvije smrznutog voća, a zatim pola šalice kokosovog mlijeka. Pomiješam ova tri sastojka u konzistenciju poput sorbeta. Budući da u njemu nema mliječnih proizvoda, nikad me ne boli trbuh. Ova poslastica sadrži ravnotežu sva tri makronutrijenta (proteina, masti i ugljikohidrata) i prepuna je važnih nutrijenata poput kalija i kalcija. A ako se odlučite za fermentirane mliječne proizvode, dobit ćete i dodatnu količinu probiotika. Međutim, hoće li mliječni proizvodi biti dio vaše prehrane ili ne, zapravo ovisi o vašoj individualnoj toleranciji i njihovom utjecaju na probavu. I dok definitivno ima mjesta za sladoled u zdravoj prehrani, najbolji je kao poslastica u umjerenim količinama”, zaključio je nutricionist za The Healthy.
Jacobson objašnjava da koliko sladoleda dnevno trebate pojesti ovisi o nekoliko individualiziranih čimbenika, uključujući ukupnu prehranu i unos šećera, vrstu sladoleda i veličinu porcije, kao i bilo koje posebno zdravstveno stanje.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Dobra vijest je da još uvijek možete svakodnevno jesti sladoled i smršaviti“, kaže Jacobson. “Ključno je voditi računa o veličini porcije i kako se to uklapa u vaš ukupni unos kalorija i dodanog šećera. A kako biste podržali ravnotežu šećera u krvi, pokušajte uživati u maloj porciji odmah nakon obroka s proteinima, mastima i vlaknima umjesto na prazan želudac”.