ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Zdravlje

Čokolada u malim dozama može smanjiti rizik od srčanih bolesti, ali ne svaka čokolada

Chill native sadržaj
Autor: Chill native sadržaj 6 min
Podijeli
6 min
Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash
Ovo su posebno istaknuti dijelovi priče
Konzumacija čokolade je u porastuNo što je s vezom između čokolade i zdravlja srca?

Čokolada je želja i potreba koju mnogi od nas dobro poznaju. Nije pitanje hoćemo li popustiti i pojesti čokoladu – pitanje je hoćemo li se odlučiti za sladoled, kekse ili bombone da zadovoljimo želju. No dok o čokoladi možete razmišljati kao o osjećaju krivnje, postoje neki dokazi da bi ova slatka poslastica mogla imati potencijalne zdravstvene prednosti. Naime, novi uvid američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) daje još veću vjerodostojnost ideji da čokolada čak može igrati ulogu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Čitajte dalje kako biste saznali više o najnovijim otkrićima.

Konzumacija čokolade je u porastu

Ljudi posljednjih godina konzumiraju sve više čokolade. Istraživanje Cargillovog sjevernoameričkog tima za kakao i čokoladu iz 2021. pokazalo je da je potrošnja u porastu, izvijestio je Food Navigator. Istraživači su anketirali 600 kupaca prehrambenih proizvoda u SAD-u i otkrili da je oko jedne trećine potrošača priznalo da je povećalo potrošnju čokolade kao rezultat pandemije. Nacionalna udruga slastičara (NCA) također je izvijestila da je prodaja čokolade u trgovinama porasla za 17,9 posto u prošloj godini, prema novinskoj kući.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Izreka da ‘svi vole čokoladu’ doista je istinita – manje od 3 posto potrošača navodi da izbjegavaju čokoladu”, izjavila je Gretchen Hadden, voditeljica marketinga za sjevernoameričko Cargillovo poslovanje s kakaom i čokoladom, prema Food Navigatoru.

Troje od četvero ispitanih reklo je da su si svakodnevno priuštili čokoladnu poslasticu kako bi se nagradili. Prema istraživanju, 72 posto se također složilo da im čokolada podiže raspoloženje, dok je 59 posto reklo da im podiže energiju, a 52 posto reklo je da im čokolada pomaže kroz težak dan.

No što je s vezom između čokolade i zdravlja srca?

Proizvođači čokolade pokušavaju dokazati tvrdnje o njezinim zdravstvenim prednostima, a neki od proizvođači rade i na tome da službenici prepoznaju zdravstvene dobrobiti čokolade. Godine 2018. švicarski proizvođač čokolade Barry Callebaut podnio je peticiju FDA-i, tražeći da agencija “preispita kvalificiranu zdravstvenu tvrdnju” o sposobnosti flavanola kakaa da smanje nečiji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Flavonoli su vrsta biljnih nutrijenata kojih ima u izobilju u zrnu kakaovca, koje se fermentira, suši i prži kako bi se stvorio kakao prah koji se potom može koristiti za izradu čokolade, objašnjava Harvard Health.

Kvalificirana zdravstvena tvrdnja (QHC) “karakterizira odnos između tvari i bolesti ili zdravstvenog stanja”, prema FDA. Peticija Barryja Callebauta zahtijevala je od FDA-e da odobri tvrdnju o vezi između konzumacije flavanola kakaovca i smanjenog rizika od srčanih bolesti, kako bi ih proizvođač mogao koristiti na etiketama svojih proizvoda.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Podržavajući, ali nedovoljni znanstveni dokazi upućuju na to da konzumacija najmanje 200 mg kakao flavanola dnevno, poput kakao praha s visokim udjelom flavanola ili poluslatke ili tamne čokolade s visokim udjelom flavanola, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti”, jedan je od predložene tvrdnje Barryja Callebauta glase.

FDA kaže da neki dokazi podupiru vezu između flavonola kakaovca i nižeg rizika od srčanih bolesti, i odgovorili su na peticiju Barryja Callebauta nakon četverogodišnje revizije.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Nakon razmatranja peticije i drugih dokaza povezanih s predloženom zdravstvenom tvrdnjom, FDA je utvrdila da postoji vrlo ograničen vjerodostojan znanstveni dokaz za kvalificiranu zdravstvenu tvrdnju koja povezuje flavanole i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti”, objavila je agencija početkom veljače, prenosi Poslovni dnevnik.

Iz FDA ističu da se neće buniti na korištenje određenih QHC-ova u odnosu na vezu između kakao praha s visokim udjelom flavanola i smanjenog rizika od srčanih bolesti, sve dok je tvrdnja “prikladna”. formuliran tako da ne dovodi potrošače u zabludu i da su ispunjeni drugi čimbenici za korištenje tvrdnje.” Kao rezultat toga, agencija je dala četiri primjera QHC-a koji bi se mogli koristiti u označavanju konvencionalne hrane.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Vrlo ograničeni znanstveni dokazi sugeriraju da konzumacija flavanola kakaovca u kakao prahu s visokim udjelom flavanola, koji sadrži najmanje 4 posto prirodno sačuvanih flavanola kakaovca, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti”, glasi jedna od odobrenih tvrdnji.

Prema pismu FDA-e, “nisu identificirane vjerodostojne studije” koje podržavaju izravnu vezu između flavanola kakaa u poluslatkoj ili tamnoj čokoladi s visokim udjelom flavanola i smanjenja kardiovaskularnih bolesti. Umjesto toga, dvije vjerodostojne studije koje je citirala FDA procjenjivale su samo flavanole kakaa u kakao prahu s visokim udjelom flavanola – što je navelo agenciju da odobri tvrdnje samo za ovaj koncentrirani oblik čokolade.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Ovi podaci su posebno važni jer poluslatka [ili] tamna čokolada ima puno više kalorija, ukupnih masnoća i zasićenih masnoća od kakaovog praha, što bi moglo utjecati na učinke na rizik od kardiovaskularnih bolesti”, dodala je FDA.

Unatoč ovoj odredbi, TJ Mulvihill, potpredsjednik marketinga za Sjevernu Ameriku u tvrtki Barry Callebaut, rekao je da je u pitanju “velika prekretnica u razvoju kakaovca kao sastojka”, prema izjavi na službenoj web stranici tvrtke.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

“Znamo da potrošači u SAD-u postaju sve više zainteresirani za to kako hrana koju vole utječe na okoliš i osobno zdravlje. Sada znamo da, u kombinaciji s uravnoteženom prehranom i zdravim stilom života, konzumacija kakaovih flavanola u kakao prahu s visokim udjelom flavanola može pomoći u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava”, dodao je Mulvihill.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Banana dnevno može pomoći u smanjenju krvnog tlaka

Ako imate ovu krvnu grupu, veća je šansa da obolite od raka

Imate li problema s anksioznošću? Evo što nikako ne smijete raditi nakon 19 sati

Oznake: čokolada, srce
Izvor / prenosi: Poslovni dnevnik
Chill native sadržaj 18. lipnja 2023. 11. lipnja 2023.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Evo koliko bi mirovinu imali da u Njemačkoj radite pet godina
Novije objavljeno Začin koji je lako dostupan cijele godine i jeftin može učiniti čuda za vašu kožu, vlasište i kosu
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA