Ulje je neophodna namirnica u kuhinji, no nažalost, njegova cijena baš i nije jeftina. Upravo iz tog razloga, nije loše znati kako sačuvati ulje nakon što ste s njim već pekli.
Naime, ako niste znali, ulje koje ste prethodno koristili za prženje i pečenje moguće je ponovo upotrijebiti. ali trebali biste obratiti pažnju na to kako ga pravilno sačuvati sljedeće upotrebe, prenosi Večernji.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Kada završite s prženjem, pustite da se ulje ohladi. Kada dosegne sigurnu temperaturu, odvojite komadiće hrane koji su ostali u njemu.
Zatim postavite fino cjedilo ili gazu preko posude u kojoj ga namjeravate pohraniti i procijedite ulje. Budite oprezni prilikom ulijevanja, jer na dnu friteze mogu biti veći komadi otpadaka. Odbacite ih zasebno.
Nakon toga, čuvajte ulje u zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Ne postoji službeno pravilo o tome koliko puta možete ponovno upotrijebiti ulje; međutim, pokvarit će se što ga više koristite, a to onda neće biti ni ukusno, a niti sigurno.
Ako je zamućeno, ima čudan miris ili se na njemu stvorio sloj filma, vrijeme je da ga zamijenite novim uljem.