Sigurno ste u mnogim receptima pročitali da prije nego što počnete peći hranu najprije trebate zagrijati pećnicu.
No, je li to doista potrebno raditi?
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ovisi o tome što želite ispeći
“Prethodno zagrijavanje je neophodno za mnoge namirnice. Neke namirnice moraju biti hrskave, a druge poput kolača ili kruha trebaju toplinu za interakciju sa sredstvima za dizanje tijesta”, objašnjava kuharica Laurie Klein.
Osim toga, prethodno zagrijavanje je važno i aspektu sigurnosti hrane. “Hrana mora zadovoljiti sigurnu unutarnju temperaturu kako bi se spriječilo stvaranje bakterija”, navodi Klein i savjetuje da ako u receptu piše da prethodno zagrijete pećnicu da taj korak ne preskačete.
Kada to nije nužno?
No, ne morate prethodno zagrijavati pećnicu svaki put kada je koristite. Na primjer, ako ne kuhate, već samo podgrijavate ili zagrijavate obrok nema potrebe za prethodnim zagrijavanjem.
Iako novije pećnice i pametne pećnice pokazuju kada je postignuta željena temperatura, to možda neće uvijek biti 100 posto točno. Najbolje je pričekati oko 20 minuta ako želite biti sigurni da je pećnica dobro zagrijana.