Sljedeći put kad budete u trgovini, obavezno uzmite jednu ili dvije bundeve na izlazu. Kao što se mijenjaju lišće i vrijeme, ovo je savršena prilika da dodate raznovrsnost svojoj prehrani. A što je sada više u sezoni od bundeva?
Hranjiva namirnica
Kako se približava jesen i zima, hladno vrijeme i nedostatak sunčeve svjetlosti mogu oslabiti naš imunološki sustav.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
To je i vrijeme kada se počinju širiti gripa i drugi sezonski virusi. Čini se da čak i slučajevi COVID-a rastu zimi, kada se svi skupljaju u zatvorenim prostorima. Bundeva obiluje hranjivim tvarima koje podržavaju imunološku funkciju, uključujući održavanje stanica koje se koriste kao prirodna obrana vašeg tijela.
Pogledajte narančastu boju voća – ona nije samo za pokazivanje. Ta boja svjedoči o visokim količinama beta-karotena, prekursora vitamina A. Vitamin A je važan za vid, imunološki sustav i pravilno funkcioniranje organa, a kako je riječ o vitaminu topljivom u mastima, također pomaže tijelu bolje apsorbirati druge hranjive tvari koje unosimo hranom.
Bundeva je također bogata vitaminom C, moćnim antioksidansom. Ti antioksidansi pomažu zaštititi tijelo od slobodnih radikala, smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i određenih vrsta raka. Iako istraživanja o antioksidansima još uvijek evoluiraju, opsežna istraživanja većinom su pronašla iste prednosti.
Pogodna za razne dijete
Blagdani krajem godine mogu biti težak period za osobe koje se pridržavaju specijaliziranih dijeta radi očuvanja zdravlja. Srećom, bundeva je odlična opcija za dodavanje u bilo koji obrok, bez brige o višku kolesterola ili naglim skokovima šećera u krvi.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Za osobe koje boluju od dijabetesa, glavni makronutrijent o kojem treba voditi računa je ugljikohidrat. Ne samo da su bundeve siromašne ugljikohidratima, one su odličan izvor dijetalnih vlakana koja pomažu probavi i održavaju zdravu tjelesnu masu. Vlakna također pomažu regulirati razinu šećera u krvi i potiču osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje.
Bundeva se također smatra hranom koja je dobra za zdravlje srca zbog svojeg visokog sadržaja kalija. Kalij je važan za regulaciju krvnog tlaka i održavanje stabilnog ritma srca.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Lagani načini za uvođenje bundeve u prehranu
Sjajna stvar kod bundeve je to što vam ne treba puno da je uključite u svoju prehranu tijekom jeseni. Juha od bundeve se priprema tako da izmiksate pečenu bundevu s povrtnim temeljcem. Za dodatnu bogatost okusa, možete dodati cimet, muškatni oraščić i malo kokosovog mlijeka.
Pumpkin smoothie je još jedna ukusna i dobra opcija za srce. Pomiješajte bundevu s bananama, jabukama i malo bademovog mlijeka ili jogurta za kremast i hranjiv napitak koji će vam uljepšati jesensko jutro. Druga opcija za doručak je dodavanje malo pirea od bundeve tijekom pripreme zobene kaše na štednjaku. Posipajte je cimetom ili javorovim sirupom i uživajte.