Iako tajna dugovječnosti nije otkrivena, znamo da postoje navike koje mogu produžiti život i zaštititi nas od rane smrti. Između ostalog, nekoliko studija pokazalo je da dnevni unos multivitamina može pomoći kada je u pitanju kognitivni pad.
“Konsenzus je da dobro uravnotežena prehrana osigurava sve potrebne hranjive tvari bez potrebe za dodacima”, kaže dr. Kenneth Koncilja iz klinike Cleveland.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Iako su vitamini kontroverzni, gerontologinja Darnell Cox vjeruje da se naša hrana ne proizvodi na isti način kao u prošlosti, te da zbog toga postoji potreba za multivitaminskim i mineralnim dodacima.
“Zbog komercijalnog uzgoja tlo je često osiromašeno esencijalnim mineralima koji su nam potrebni za optimalno zdravlje. Osim toga, masovna proizvodnja i konzumacija visoko prerađene hrane ima štetan učinak na naše zdravlje. Nekoliko studija tvrdi da svakodnevno uzimanje multivitamina može pomoći u popunjavanju nedostataka u prehrani, što može pomoći u sprječavanju bolesti povezanih sa starenjem, kao što su kardiovaskularne bolesti, osteoporoza i kognitivni pad”, izjavila je dr. Cox.
Ponekad dodaci nisu potrebni jer se vitamini najbolje apsorbiraju kroz hranu
Prema stručnjacima, jedan vitamin zaista može napraviti razliku kada je riječ o dugovječnosti.
“Vitamin D pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Padovi i prijelomi kostiju mogu biti smrtna presuda za starije osobe, a mnogi se nikad u potpunosti ne oporave. Ne samo da istraživanja pokazuju da vitamin D pomaže u jačanju kostiju, čineći pad daleko manje opasnim, nego postoje i istraživanja koja sugeriraju da vitamin D pomaže smanjiti upalu, smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, ojačati imunološki sustav i poboljšati raspoloženje”, pojasnila je dr. Cox.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Dr. Koncilja kaže da se odraslima savjetuje 800 IU vitamina D, a dodaje da se to u pravilu može postići uravnoteženom prehranom. Iako svakako možete uzimati vitamin svaki dan, on se najbolje apsorbira kroz izvore hrane bogate vitaminom D. Hrana s vitaminom D uključuje:
- gljive
- losos
- tuna
- skuša
- sardine
- crveno meso
- jetra
- špinat
- mlijeko (obogaćeno vitaminom D)
- mnogi voćni sokovi
- jogurt
- obogaćene žitarice
- žumanjak jajeta.
“Izlaganje suncu jedan je od najboljih načina da dobijete dnevnu dozu vitamina D”, tvrdi dr. Garrett Seibold.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Također, s vitaminom D ne smijemo pretjerivati jer to može uzrokovati suha usta, slabost i povraćanje. Dr. Seibold upozorava da tijekom uzimanja vitamina D treba izbjegavati određene lijekove za krvni tlak, lijekove za snižavanje kolesterola, antikonvulzive i druge lijekove. Stoga se prije uzimanja ovog dodatka trebamo posavjetovati sa svojim liječnikom, piše Index.