Kuhanje tjestenine trebao bi biti vrlo jednostavan posao, ali nije. Prije ću spraviti ukusnu pašticadu. nego propisno skuhati tjesteninu. Nakon što sam otkrila da se u lonac s tjesteninom ne treba dodavati ulje i počela se pobožno toga pridržavati, shvatila sam da još uvijek radim nešto pogrešno.
Naime, bolognese i ostali umaci skliznu s tjestenine, umjesto da je upiju i sljube s njom. Mislila sam da je problem u gustoći umaka, pa sam ih radila maltene do konzistencije betona, no ni to nije upalilo.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ni mama mi u ovom slučaju nije bila od velike ponoći, jer prema njoj sve radim – savršeno. Skuham tjesteninu, isperem je vodom i ubacim u posudu s umakom…
Sva očajna bacila sam se u pretragu kroz bespuća interneta i ubrzo sam shvatila da je ispiranje tjestenine nakon kuhanja problematična stavka, piše kolumnistica Anteja Vidić s Net-a.
Slavna američka kuharica istarskih korijena, koja se specijalizirala za talijansku i talijansko-američku kuhinju, Lidia Bastianich, u svojim brojnim medijskim pojavljivanjima otkrila je da tjesteninu nipošto ne bi trebalo isprati nakon kuhanja, jer ćete tako s nje maknuti škrob, pa onda neće upiti umak.
Upotrijebite vodu od kuhanja tjestenine u umaku
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
“Nemojte ispirati tjesteninu. Ako to napravite, umak se neće zalijepiti za nju. Kada je tjestenina gotova, stavite je odmah u umak. Dovršite kuhanje tjestenine u umaku dok ne nestane al dente tekstura, upije umak i tjestenina je spremna za jelo”, rekla je.
“Upotrijebite vodu od kuhanja tjestenine u umaku. Djeluje kao medij za ekstrakciju i miješanje začina i sastojaka umaka”, istaknula je.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Lidia je otkrila da voda od kuhanja tjestenine uvijek dobro dođe te da se treba iskoristiti kod spravljanja umaka. “Primjerice, kad radite nešto jednostavno poput carbonare sa slaninom i lukom, potrebna vam je tekućina. Ako nemate temeljca, možete jednostavno uzeti vodu od kuhanja tjestenine i dodati je u tavu da napravite umak”, istaknula je.
Stručnjakinja je otkrila i da se voda od kuhanja tjestenine može iskoristiti za razrjeđivanje pregustog umaka, što bi meni definitivno pomoglo da sam to prije znala pa bi moji eksperimenti vjerojatno bili uspješniji.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Također, malo vode od kuhanja tjestenine možete dodati u jelo kako biste ga “oživjeli”, a potom ga možete podgrijati. “Isto tako, ako niste napravili dovoljno umaka, možete dodati malo vode da ga bude više”, rekla je Lidia.