Ugljikohidrati su, kao što već jako dobro znamo, temeljni dio naše prehrane i osiguravaju energiju za naše dnevne aktivnosti. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki.
Neki od njih, često nazivani “najgorim ugljikohidratima”, mogu imati štetne učinke na naše zdravlje, osobito ako se konzumiraju prekomjerno.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ti ugljikohidrati su obično rafinirani i prerađeni te im nedostaju esencijalni hranjivi sastojci i vlakna.
Osim toga, prekomjerna konzumacija određenih izvora ugljikohidrata povezana je s debljanjem, osobito u središnjem dijelu tijela, i povećanim rizikom od srčanih problema. Liječnica dr. Sarah Bonza istaknula je nekoliko namirnica koje trebamo ograničiti ako želimo izbjeći salo na trbuhu i probleme sa srcem.
Bijeli kruh
Bijeli je kruh popularan zbog svoje svestranosti. Međutim, njegov visoki glikemijski indeks može uzrokovati brze skokove razine šećera u krvi, što dovodi do povećane gladi i mogućeg prejedanja. Štoviše, redovita konzumacija bijelog kruha povezana je s nakupljanjem visceralne masnoće, što je povezano s raznim zdravstvenim rizicima, uključujući dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne probleme.
“Bijeli kruh napravljen je od rafiniranog brašna koje ne sadrži vlakna ili druge esencijalne hranjive tvari te može povećati razinu šećera u krvi, što dovodi do inzulinske rezistencije. To može rezultirati debljanjem i kardiovaskularnim problemima”, kaže Bonza za SheFinds.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Ultra-prerađene grickalice
Svi volimo grickalice, ali istina je da njihova praktičnost loše utječe na naše zdravlje. Od čipsa do kolača i slatkiša, ove poslastice često su ukusne zbog visokih razina šećera, nezdravih masnoća, soli i aditiva za poboljšanje okusa i roka trajanja.
Štoviše, pretjerani unos rafiniranih šećera i nezdravih masnoća, koje se nalaze u ultra-prerađenim grickalicama, može dovesti do inzulinske rezistencije, upale te povišene razine kolesterola i triglicerida, što su sve faktori rizika za srčane bolesti.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Žitarice s visokim udjelom šećera
Žitarice s visokim udjelom šećera često se reklamiraju kao ukusne opcije za doručak, za brz i praktičan obrok. Ove žitarice obično su pune dodanih šećera radi poboljšanja okusa i privlačnosti, ali često im nedostaju važne hranjive tvari i vlakna, piše Metro portal.