ChillChill
Aa
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Aa
ChillChill
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Tražilica
  • Naslovnica
  • Lijepe priče
  • Lifestyle
  • Showtime
  • Zdravlje
  • Ljepota
  • Sci-Tech
  • Biznis
  • Znanost
  • Kuhanje
Prati nas
  • Impressum
© 2023. Quantum media
Kuhanje

Vidjeli ste nešto bijelo kako izlazi iz piletine nakon kuhanja? Evo što je to zapravo i smijete li to jesti

Chill
Autor: Chill 4 min
Podijeli
4 min
Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay
Ovo su posebno istaknuti dijelovi priče
Riječ je o proteinimaKada se bijela tvar pojavljuje?Je li bijela tvar sigurna za jelo?Događa li se ovo s drugim vrstama mesa?Kako izbjeći pojavu bijele tvari?

Ako redovito pripremate piletinu, nema sumnje da ste se susreli s “bijelom tvari” i zapitali se o čemu je riječ i smijete li jesti takvo meso.

Kuhar Drew Curlett pojasnio je za Reader’s Digest kako je sasvim normalno vidjeti bijelu tvar koja izlazi iz piletine, pogotovo ako je pečena.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Riječ je o proteinima

Piletina je bogat izvor proteina koji su upravo ta bijela tvar koja se može vidjeti nakon kuhanja.

Uzgajivač pilića Paul Greive pojasnio je kako je riječ o proteinu koji je topiv u vodi te se zove albumin. Ovaj protein može se naći u mesu, mlijeku i jajima.

Kako bismo razumjeli kako se ovaj protein pretvara u bijelu tvar na piletini, korisno je znati da su ti proteini bistri dok se nalaze u jajima. Prilikom kuhanja ti proteini koaguliraju te mijenjaju boju.

Ista stvar se događa i u piletini.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Sokovi unutar sirove piletine sastavljeni su od vode i proteina. Meso se skuplja dok se kuha, istiskujući dio tekućine iz sebe.

“U tavi ili na roštilju većina ove tekućine ispari kada dođe u dodir s visokom temperaturom”, kaže Curlett. “Ali u okruženju kao što je konvencionalna pećnica, ova tekućina se sakuplja i kuha. To je stvarno uobičajeno kada se kuha na visokoj temperaturi bez puno tekućine ili masnoća kao što je slučaj kada pripremamo pileća prsa bez kostiju i kože”, dodaje.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kada se bijela tvar pojavljuje?

Pojava bijelih tvari nema toliko veze s načinom kuhanja koliko sa skladištenjem. Kada se piletina zamrzne, voda u njoj se pretvara u kristale leda koji mogu probušiti stanične stijenke koje su pune vode i proteina.

Kada se odmrzne, tekući sadržaj puknutih stanica otječe u prostore između mišićnih vlakana. Prilikom kuhanja, dio te tekućine neizbježno će isplivati ​​na površinu, jer se meso steže.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Je li bijela tvar sigurna za jelo?

Da, bijela tvar u piletini je sigurna, prema Greiveu i Curlettu. Bijela tvar na vanjskoj strani vaše piletine isti su sokovi koje ćete pronaći unutar nje. Ti sokovi su sigurni za jelo

Što se tiče okusa, bijela tvar nema puno okusa. U malim količinama vjerojatno ne biste primijetili da ju uopće jedete. Veće količine mogu imati želatinastu ili gumastu teksturu što nekim ljudima nije privlačno.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Događa li se ovo s drugim vrstama mesa?

Albumin se nalazi u svim životinjama, tako da je posve moguće da iz bilo kojeg mesa koje kuhate izađe bijela tvar. Međutim, najčešće ćete ga vidjeti u komadima mesa koji su prethodno bili zamrznuti. Tako je primjerice uobičajeno vidjeti bijelu tvar pri pripremi ribe poput lososa i škampa.

Također, bijele tvari se često mogu vidjeti kod različitih oblika mljevenog mesa kao što su hamburgeri ili kobasice.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Kako izbjeći pojavu bijele tvari?

Iako je bijela tvar potpuno prirodna, nije baš privlačna. Kuhanje piletine na nižim temperaturama pomaže pri umanjivanju njenih količina.

Priprema na visokim temperaturama uzrokuje brzo i čvrsto stezanje mesa, koje za posljedicu ima istiskivanje albumina.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -

Lagano kuhanje piletine na nižoj temperaturi trajat će dulje, ali će također smanjiti količinu bijele tvari koje izlazi iz nje.

Kada pečete piletinu smanjite temperaturu pečenja i koristite termometar za meso kako biste prilagodili vrijeme pečenja.

Drugi način da izbjegnete pojavu bijele tvari na piletini je korištenje svježe piletine, a ne smrznute, piše N1.

Možda bi vam i ove teme bile zanimljive

Ovo su tri najmudrija znaka horoskopa, imate li ih u blizini – upitajte ih za savjet

Otkrivamo što izluđuje koji horoskopski znak; Bika promjene rutine, Djevicu nered, a Škorpiona prevara

Lajmska bolest prijeti sve više, no istraživanja otkrivaju nove mogućnosti liječenja

Znanstvenici ponovno upozoravaju: Ovo je prijetnja koju ne vidimo, a svakodnevno unosimo!

Odzvonilo plombama i implantatima; Novo otkriće zauvijek će promijeniti stomatologiju!

Oznake: kuhanje, piletina, proteini
Chill 7. kolovoza 2024. 7. kolovoza 2024.
Podijeli ovaj članak
Facebook X Whatsapp Whatsapp Telegram
Podijeli
Ovaj članak kod tebe izaziva
Flertanje0
Ljubav0
Sreću0
Netutralnost0
Pospanost0
Tugu0
Ljutnju0
Ranije objavljeno Astrolozi upozoravaju da je stigao retrogradni Merkur, evo što to znači za vas
Novije objavljeno Imate li oznaku “leptirića” na perilici rublja? Ako niste znali jako je korisna, a evo i što točno radi
- OGLAS -
- OGLAS -
ChillChill
SVA PRAVA PRIDRŽANA © 2023. QUANTUM MEDIA • IMPRESSUM • ZAKUP OGLASNOG PROSTORA