Znamo da je jogurt, kefir i slične stvari zdrav. No, ne baš, preciznije, ako se tu nešto dodaje ili oduzima, u problemu smo.
Stoga je nutricionistkinja Daria Rusakova sastavila listu fermentiranih mliječnih proizvoda koji su opasni po zdravlje.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Mliječni proizvodi su zdravi, ali imaju i negativnu stranu.
Jogurti sa aditivima
Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno “mlijeko”, jer sadrže mnogo više ugljikohidrata nego bilo koji drugi fermentirani mliječni proizvod.
Zbog neprirodnih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorpciju kalcija, prije spadaju među slatkiše nego mliječne proizvode.
Mliječni proizvodi bez masti
Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mliječni proizvodi su zapravo sve samo ne zdravi. Činjenica je da se u sastav takvih jogurta dodaje škrob kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je kalorična kao i ugljikohidrati.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Problem je u tome što bezmasno “mlijeko” ne zasićuje organizam, već, naprotiv, potiče apetit povećanjem razine šećera u krvi.
Vrhnje
Vrhnje sa udjelom masti od 25-30% jedna je od najtežih probavljivih namirnica, a i ometa rad gušterače i jetre. Međutim, to ne znači da se ove namirnice treba potpuno odreći.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA -
Da biste izbjegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzeti onaj sa manjim sadržajem masti, 10-15%, piše Metro portal.